Nieuwbouw

Computer neemt totale regie projectcommunicatie over

Communicatie is zonder meer noodzakelijk bij de totstandkoming van een bouwproject. Dat dit niet altijd efficiënt geschiedt blijkt uit de vele misverstanden in de bouw. Interessant is hoe deze bedrijfstak over 5 jaar communiceert en welke rol de computer daarin speelt.

De interactie tussen mensen bepaalt het resultaat van een bouwproject. Daarom is een bepaalde chemie tussen hen zo interessant.

Deze chemie wordt gerealiseerd door interpersoonlijke communicatie. In de toekomst neemt de computer de communicatie op een andere wijze over. Virtuele omgevingen ontstaan, waarin ieder project een eigen project-website met alle noodzakelijke gegevens krijgt. Kortom, de communicatielink tussen alle bouwpartners.
We zien projectinformatie, met tekeningen en bestekgegevens inclusief nota’s van inlichtingen. We zien gegevens van alle hoofdrolspelers in het bouwproces, met foto’s van projectteamleden, organisatieschema’s, adresgegevens van betrokken partners, etcetera.
Manuren zullen in toenemende mate worden verantwoord en direct worden gecommuniceerd naar leveranciers en onderaannemers. Dit geldt ook voor de eigen boekhouding. Meer- en minderwerk zal digitaal worden aangereikt, net als bouwverslagen, en digitaal geautoriseerd.

Bulkcontracten
Foto’s van het project alsook een webcam maken het mogelijk de progressie van de bouw te volgen. Een plattegrond van de bouwplaats alsmede aanleverroutes en loslocaties voor toeleveranciers is voorhanden. En wellicht ten overvloede: ook de projectplanning is visueel beschikbaar.
In de toekomst zien we dat leveranciers en onderaannemers hun productieplanning koppelen aan de projectplanning van de bouwer. Het monitoren van de voortgang is nu voor beide partijen mogelijk. Uitvoerders kunnen digitaal materialen bestellen. Alle bulkcontracten zijn aanwezig. Standaard leverschema’s zijn als templates beschikbaar.
Orderbevestigingen worden digitaal verwerkt en bij discrepanties met de oorspronkelijke bestelling signaleert de computer de verschillen. Deze verschillen verschijnen automatisch in de mailbox van de besteller. Betrokken in het bouwproces krijgen facturen digitaal toegestuurd. Deze worden vervolgens automatisch in een ‘erp-omgeving‘ ingevoerd. En betalingen vinden on-line plaats.
Ook is aan marketing gedacht. Op de website bestaan links naar alle internetsites van betrokken partners waardoor zij maximale exposure krijgen. Zo kunnen alle betrokkenen zien voor wie nu uiteindelijk gebouwd wordt.
Uiteraard is niet alle informatie voor alle betrokkenen zichtbaar. Bepaalde delen van de website zijn afgeschermd middels wachtwoorden en alleen voor direct betrokkenen bestemd. Het bovengenoemde is geen fictie, maar binnen afzienbare tijd werkelijkheid.
De bouw wordt eindelijk echt haarfijn digitaal. De computer neemt de werkelijk terzakekundige communicatie over, waardoor er minder kans op fouten ontstaat. Enerzijds worden de interpersoonlijke communicatie geringer. Anderzijds wordt de bouw transparanter. De informatie is immers direct toegankelijk en ‘up to date’.