Architectuur

Citytrip: Architectuur van New York (fotospecial)

Bouw & Wonen vervolgt haar wereldreis. We zijn de oceaan over gestoken en zijn aanbeland in New York City. The Empire State Building, Chrysler Building, Wall Street en Broadway zijn voor iedereen natuurlijk bekend. New York heeft veel te bieden. Ook op architectuur gebied is New York een lust voor het oog. Niet alleen moderne wolkenkrabbers, maar ook veel oude gebouwen. Zo zijn de twee hoogste torens van New York al in de jaren '30 gebouwd.

New York werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als een handelspost van de Nederlanders. De stad kwam in 1664 in Britse handen en was de hoofdstad van de Verenigde Staten van 1783 tot 1790. Sinds dat laatste jaar is New York de grootste stad van de Verenigde Staten. Het eiland Manhattan is het centrum van de wereldstad New York. Manhattan is door bruggen en tunnels verbonden met Brooklyn, Queens en the Bronx, en ook met de staat New Jersey aan de andere oever van de Hudson. Elk van deze boroughs bevat tientallen of zelfs honderden wijken, vaak met een heel eigen identiteit. Op Manhattan zijn er diverse stadsdelen, die vaak echt "dorpen in de stad" zijn. Voorbeelden zijn Chinatown, Greenwich Village en Little Italy.

In New York City staan momenteel meer dan 5.000 hoge gebouwen, waarvan 56 wolkenkrabbers hoger dan 200 meter. Dit is meer dan enig andere stad in de Verenigde Staten en tweede in de wereld na Hongkong. Het omgeven zijn door water, de bevolkingsdichtheid en de hoge vastgoedprijzen in de zakendistricten zorgden voor de grootste verzameling van vrijstaande kantoor- en woontorens in de wereld.

Klik hier om de foto presentatie te starten

Ook interessant