Architectuur

Circusplaneet en Plano bouwen aan Circuskerk

Plano uit Gent werkt samen met Circusplaneet aan een Circuskerk. Ze willen er naast een volwaardige circusschool ook een foyer onderbrengen. Het project komt voor en door de buurt tot stand. Met zo'n 600 leden keek Circusplaneet al een tijdje uit naar een geschikte locatie, de leegstaande kerk van Malem past perfect in hun visie van Community Circus.

Crowdfunding

Circusplaneet vzw kocht in februari 2015 een leegstaande kerk in de wijk Malem, ze plannen er hun circusschool onder te brengen. Het is de eerste kerk die in Gent openbaar verkocht wordt, voor zo’n 325.000 euro. Stad Gent paste bij, maar via crowdfunding gingen ze nog opzoek naar 45.000 euro. Dat bedrag kregen ze verrassend snel bij elkaar.

In mei 2015 verhuisde de werking van Circusplaneet met veel toeters en bellen naar hun kerk. Maar een kerk is niet altijd even geschikt voor artiesten, kinderen, jongeren en jongvolwassenen, een nieuwe vloer en stelling voor trapeze zijn nodig. Om de verbouwing te verzorgen schreef Circusplaneet een wedstrijd uit. Plano uit Gent won en werkt nu samen met de alle betrokkenen verder aan het project.

Ruben Dhont en Antonin de Kimpe van Plano vatten het project op als een buurthuis dat een breed maatschappelijk draagvlak kan creëren. Ze engageren zich voluit voor sociale architectuur. Omdat de Circusplaneet als vzw niet op een bom geld zit, helpt Plano mee met subsidieaanvragen en planning van de bouwwerken. Die zullen naar alle waarschijnlijkheid over een tiental jaar verspreid worden.

Lees verder op Architectura

Ook interessant