“Daar zaten verschillende soorten klassen tussen, zowel in een oud gebouw bijvoorbeeld als meer recente lokalen. Het onderzoek was bedoeld om de algemene situatie in kaart te brengen en om te ontdekken welke parameters belangrijk zijn om in het oog te houden. De scholen waren uiteraard heel geïnteresseerd in de resultaten om zo concreet te weten wat ze aan de luchtkwaliteit kunnen verbeteren”, legt Laurent Van Raemdonck van Atmosafe uit.
“De ramen open zetten in klaslokalen helpt zeker tegen CO2. De uitstoot van onder meer fijn stof door voorbijrijdend verkeer is dan weer niet gezond en nam soms extreme waarden aan. Zelfs met de ramen open steeg in 15% van de tijd het CO2-niveau boven 900 ppm. Maar wat zal het effect dan wel niet zijn als we na de coronacrisis de ramen terug meer gesloten zullen houden? Dat aspect moet toch zeker goed opgevolgd worden”, vat Peter Boodts van Atmosafe in grote lijnen samen.
“Een oplossing kan zijn om de ramen te openen langs de kant weg van het verkeer. Een alternatief is om de ramen niet meer open te zetten en een degelijk ventilatiesysteem te voorzien. Hier kunnen we een parallel trekken met kantoorgebouwen die doorgaans uitgerust zijn met ventilatiesystemen. Maar dat veronderstelt wel een bepaalde investering voor de scholen. Trouwens in 5 van de 12 klassen was mechanische ventilatie aanwezig. Ondanks die systemen stonden de ramen in alle scholen open volgens de coronarichtlijnen.”