Interieur

Luchtzuiverende plantenbak creëert veilig binnenklimaat op school en kantoor

Luchtzuiverende plantenbak creëert veilig binnenklimaat op school en kantoor
Boflora en Hoogendoorn Projectbeplanting hebben een unieke luchtzuiverende plantenbak ontwikkeld. Deze bak bevat luchtfilters en luchtzuiverende planten om het binnenklimaat te optimaliseren en te zorgen dat virussen (ook COVID-19) zich niet door de lucht kunnen verspreiden. Door de luchtkwaliteit continu te meten met sensoren en een rapportcijfer toe te kennen door middel van een virus-index kan de gebruiker op elk moment zien of een ruimte veilig is om te betreden of dat het beter is om te vertrekken.

De zorg om virusverspreiding op scholen is groot en de verwachting is dat lang niet alle scholen deze winter voorzien zijn van goede ventilatiesystemen. Kinderen en hun onderwijzers zitten dagelijks in de kou zonder dat duidelijk is hoe de luchtkwaliteit in het klaslokaal is. Het meten van verschillende waarden met sensoren geeft inzicht in de benodigde investering per school. Is het wel nodig een volledig ventilatiesysteem aan te leggen om bepaalde waarden in balans te brengen? BOFLORA mede-eigenaar Coen Oostelbos zegt: ‘In gebouwen waar het aanleggen van een volledig ventilatiesysteem veel impact heeft, te kostbaar is of helemaal niet mogelijk is biedt meten en precies de juiste balans creëren met filters en planten een oplossing’.

De ontwikkelaars werken al ruim twee jaar aan dit unieke product. ‘Gezond werken is al jaren een thema’, geeft Jelle Hoogendoorn aan. ‘Gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid en een suf gevoel op kantoor en op scholen zijn al langere tijd onder de aandacht. Bovendien zorgt het griepvirus elk najaar voor veel ziekteverzuim. Wij zijn al een tijd bezig om hier een oplossing voor te ontwikkelen door de positieve effecten van groen te combineren met het filteren van bepaalde stoffen.’

Luchtzuiverende plantenbak creëert veilig binnenklimaat op school en kantoor

Hoe werkt de combinatie van planten en de luchtzuiverende plantenbak?

Wetenschappers tonen al jaren aan dat planten in een interieur een positief effect op mensen hebben. In de strijd tegen virussen (ook het coronavirus) zijn de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte belangrijke peilers. Planten hebben hier een positief effect op. In de luchtzuiverende plantenbak wordt gewerkt met een drietal filters. De eerste is een fysiek filter dat aan de hand van metingen vooraf aangepast en ingesteld wordt. De tweede is een UV-lamp die pollen, schimmels, bacteriën en virussen doodt. Tot slot gebruiken we een ionisatiefilter tegen stof, ziektekiemen en bacteriën zodat vervuiling van het binnenklimaat wordt tegengegaan. Sensoren meten continu en via een dashboard en app is te zien hoe de luchtkwaliteit scoort op verschillende punten. Vervolgens volgt een advies inclusief mogelijke oplossingen.

Gratis sensoren voor scholen

Scholen die problemen ervaren met ventilatie en mogelijk te maken krijgen met hoge kosten kunnen zich bij ons melden voor gratis CO2 sensoren. Door eerst te meten hoe de kwaliteit van het binnenklimaat is wordt duidelijk welke verbeteringen nodig zijn om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Voor meer informatie over deze speciale actie voor scholen: hoogendoornprojectbeplanting.nl/luchtzuivering/