Verwarming & Sanitair

Buisisolatie voor een duurzame en efficiënte woning

Buisisolatie voor een duurzame en efficiënte woning
In veel bestaande woningen zijn buizen te vinden zonder of met ongeschikte isolatie, wat leidt tot onnodig energieverlies, hogere energiekosten en milieubelasting. Gezien de hoge energieprijzen is het isoleren van deze buizen een slimme stap. Ook is het essentieel om de buizen van nieuwe installaties, zoals warmtepompen, correct te isoleren voor efficiëntie en duurzaamheid. Dit artikel behandelt verschillende situaties, zodat je weet wat te doen en waarop te letten.

Buisisolatie in bestaande woningen

In veel bestaande huizen en appartementen zijn ongeïsoleerde verwarmingsbuizen aanwezig. Deze buizen zijn soms zichtbaar, zoals in woonkamers, of verborgen in ruimtes zoals kruipruimtes. Of isoleren van deze buizen nodig is, hangt af van hun locatie en het soort ruimte waar ze doorheen lopen. In woonkamers is isolatie van buizen die naar radiatoren lopen meestal niet nodig, aangezien ze bijdragen aan de verwarming van de kamer. Echter, in ruimtes zoals technische ruimtes of hallen, waar verwarming ongewenst is, kan isolatie onnodig warmteverlies en daarmee energieverbruik verminderen. Dit bespaart kosten en vermindert uitstoot. Ook in koude, niet-verwarmde ruimtes zoals kruipruimtes is het isoleren van buizen aan te raden om energie-efficiëntie te verhogen. Het isoleren van de buizen op de foto bovenaan kan de onnodige opwarming van deze technische ruimte verminderen, wat leidt tot een lager energieverbruik.

Buisisolatie in nieuwe woningen of systemen

Ook bij nieuwe woningen of bij de installatie van nieuwe systemen zoals warmtepompen die een bestaande cv-ketel vervangen, is aandacht voor de juiste buisisolatie belangrijk. In nieuwe huizen kan de isolatie van muren en dak goed zijn, maar de buisisolatie voor verwarming en koeling wordt soms vergeten. Het is cruciaal om te controleren of buizen geïsoleerd zijn en of ze geschikte isolatie hebben, vooral als ze ook voor koeling gebruikt worden. Bijvoorbeeld, bij temperaturen onder het dauwpunt kan ongeschikte isolatie condens en oxidatie veroorzaken. Armacell Armaflex SH-isolatie is hiervoor een goede keuze, geschikt voor zowel verwarming als koeling en biedt antimicrobiële bescherming tegen (schadelijke) bacteriegroei. Dit helpt ook om condensatie op koude sanitaire leidingen te voorkomen en warmteoverdracht te beperken, wat belangrijk is voor legionellapreventie. Voor buitenleidingen, zoals die van monoblock warmtepompen, is het essentieel om isolatie te gebruiken die geschikt is voor buitengebruik en UV-straling weerstaat. Op onderstaande foto’s zie je buisisolatie van Armacell welke geschikt is voor gebruik buiten.

Buisisolatie voor een duurzame en efficiënte woning
Er is een breed scala aan buisisolatie beschikbaar, variërend van goedkope, lagere kwaliteit tot dure, hoogwaardige opties. Het is raadzaam om isolatie te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften. Armacell is een populair merk vanwege hun uitgebreide assortiment en hoge kwaliteit buisisolatie. Deze isolatie is verkrijgbaar bij Benem, waar specialisten je kunnen adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.

Ook interessant