Vastgoed

Brussel verzegelt pand met 7 illegale toeristische verblijven

Brussel verzegelt pand met 7 illegale toeristische verblijven
In de strijd tegen vastgoedmisbruik en illegale toeristische verhuur heeft de Stad Brussel op 15 mei een pand in de Sint-Gorikswijk verzegeld. In het gebouw werden zonder vergunning zes appartementen en een kantoor omgevormd tot toeristische verblijven. De actie werd uitgevoerd door de Cel Stedenbouwkundige Controle en benadrukt de inzet van de stad voor het behoud van het recht op wonen.

De illegale toeristische exploitatie vond plaats via een bekend boekingsplatform en werd georganiseerd door een groot commercieel bedrijf. De ruimtes waren ingericht voor kort verblijf en boden faciliteiten zoals codesloten, onthaalpersoneel en bijkomende diensten. Dit soort functiewijzigingen vereist een stedenbouwkundige vergunning, omdat het gaat om een wijziging van woon- of kantoorruimte naar hotelgebruik.

"Dit soort misbruik schaadt het evenwicht in onze wijken ernstig. Elke woning die wordt omgevormd tot toeristisch verblijf, is een leefruimte minder voor een inwoner of gezin. Wanneer een volledig gebouw zijn woonfunctie verliest ten voordele van een illegale winstgevende activiteit, gaat dat rechtstreeks in tegen het algemeen belang. Des te meer omdat die verblijven verhuurd worden voor meerdere duizenden euro's per week – hallucinante bedragen! De Stad kan niet toestaan dat grote delen van het vastgoedaanbod aan de lokale bevolking worden onttrokken. Daarom hebben we krachtig en vastberaden opgetreden om ervoor te zorgen dat Brussel een bewoonde, levendige en toegankelijke stad kan blijven."

Anaïs Maes, Schepen van Stedenbouw


Brussel verzegelt pand met 7 illegale toeristische verblijven

Een duidelijk kader om speculatie tegen te gaan en de toegang tot huisvesting te beschermen

De Stad Brussel slaat al jaren alarm over de ongecontroleerde groei van toeristische verblijven, vooral via digitale platforms. Deze praktijken hebben tal van negatieve gevolgen voor het stedelijke en sociale weefsel:

  • Een afname van het aantal beschikbare woningen voor Brusselaars, vooral voor kwetsbare groepen
  • Een stijgende druk op de huurprijzen, wat ongelijkheid vergroot en toegang tot huisvesting bemoeilijkt
  • De ontwrichting van volledige wijken, waar vaste bewoners plaatsmaken voor tijdelijke bezoekers zonder lokale verankering
  • Overlast voor de buurt door constante bezoekerswissels: lawaai, overlast, slechte afvalverwerking en verlies van sociale cohesie in gebouwen. Dit tast de levenskwaliteit van bewoners aan en verzwakt de band tussen buren.

Als antwoord hierop heeft de Stad de controles opgevoerd, het stedenbouwkundig kader versterkt en pogingen tot regularisatie van illegale toeristische activiteiten geweigerd. Sinds mei 2020 zijn 500 woningen opnieuw op de huurmarkt gebracht en heeft de Stad de strijd tegen illegale toeristische verblijven doorgezet.

Brussel verzegelt pand met 7 illegale toeristische verblijven

Een ernstige stedenbouwkundige inbreuk - een kordate reactie

De feiten zijn duidelijk:

  • De toeristische uitbating gebeurde zonder stedenbouwkundige vergunning
  • Een aanvraag voor een attest als toeristische residentie werd in 2024 geweigerd
  • Het dossier wordt al meer dan een jaar opgevolgd door de cel Controle, zonder noemenswaardige reactie van de uitbater.
  • Controles bevestigden de aanwezigheid van toeristen en specifieke diensten.

Daarom:
  • Werd een bevel tot onmiddellijke stopzetting van de activiteit uitgevaardigd
  • Werden op 15 mei 2025 om 14 uur verzegelingen aangebracht
  • Is het dossier overgemaakt aan het gerecht voor verdere vervolging.