Bouwunie steunt voorstel van 6% btw-tarief voor nieuwbouw

  BE   6 december 2019 Bron: Bouwunie
Bouwunie steunt voorstel van 6% btw-tarief voor nieuwbouw
Bouwunie is tevreden dat Vlaams minister-president Jan Jambon wil dat de volgende federale regering het btw-percentage op nieuwbouw verlaagt van 21 procent naar 6 procent. De beroepsvereniging is hiervoor al jaren vragende partij en hoopt dat de nieuwe federale regering hier ook effectief werk van maakt. Daarenboven kan het veralgemenen van het verlaagd btw-tarief voor nieuwbouw ook als enige en waardige compensatie gelden voor de afschaffing van de woonbonus. Bouwunie vraagt om het verlaagd btw-tarief voor de volledige nieuwbouw mogelijk te maken.

“Het woningpatrimonium in België voldoet nog vaak niet aan de moderne energie- en comforteisen en is bovendien ontoereikend om de verwachte bevolkingsaangroei op te vangen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Het is dus nodig dat er werk wordt gemaakt van bijkomende, comfortabele, gezonde, en energiezuinige maar ook betaalbare woningen. Dit moet gebeuren via grondige renovatie, sloop en heropbouw maar ook via nieuwbouw. Een algemeen btw-tarief van 6% zou hierin een broodnodige steun zijn om de betaalbaarheid voor bouwers te garanderen. Het zal bovendien leiden tot meer werk, en dus economische groei en meer jobs. We zijn zeer tevreden dat de Vlaamse minister-president deze vraag steunt.”

Bouwunie vraagt wel om het verlaagd btw-tarief voor de volledige nieuwbouw mogelijk te maken en niet te beperken tot de eventuele buitenschil zoals minister-president Jambon oppert. Dit is noodzakelijk om eindelijk de discriminatie tussen nieuwbouw en verbouwing weg te werken. Zo wordt elke bouwheer, ongeacht hij opteert voor een nieuwbouw of een verbouwproject, hetzelfde voordeel gegund.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo