Architectuur

Bouwunie en NAV organiseren roadshow Klimatisatie van de toekomst

Bouwunie en NAV organiseren roadshow Klimatisatie van de toekomst
Dat de klimaatuitdaging en het nieuwe Vlaams klimaatplan een grote impact hebben op de bouwsector is een understatement. Er komt de volgende jaren heel wat werk op de aannemers en architecten af. Meer dan ooit is er nood aan professionele vakmensen met kennis van zaken. Wie goed geïnformeerd is, heeft absoluut een streepje voor. Daarom organiseren Bouwunie en NAV een roadshow waarin we professionelen uit de sector inspireren over de klimatisatie van de toekomst.

De Vlaamse regering heeft een klimaatplan klaar. Vlaanderen zal tegen het jaar 2030 veertig procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2005. Een belangrijk onderdeel van dat plan is het energiezuinig maken van ons woningpatrimonium. Dat een correcte klimatisatie in de toekomst een sleutelrol zal spelen, staat vast.

Temperaturen worden hoger, de weersomstandigheden extremer en de klanten veeleisender. De verwarming van vandaag is de klimatisatie van morgen.
Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “Bouwprofessionals moeten niet alleen aandacht hebben voor verwarming, maar ook voor koeling en ventilatie. Hoe gaan we in de toekomst comfortabel wonen, werken en winkelen, als de fossiele brandstoffen uitgefaseerd zijn? Wat zijn de nieuwe energiebronnen? Welke nieuwe technieken komen op ons af? Wat is vandaag al rendabel, en wat niet? Op de roadshow ‘Klimatisatie van de toekomst’ geven specialisten antwoorden op deze vragen.”

Melanie Vercruysse, coördinator van de studiedienst van Netwerk Architecten Vlaanderen: “Slimme energieoplossingen aan de dag brengen en volop meestappen in de energietransitie vraagt een omslag in denken. Waar voorheen in termen van verwarmen en koelen steeds in sectoren werd gedacht, is nu een integrale benadering van het energiesysteem noodzakelijk. Bouwprofessionals moeten daarbij bewust zijn van de ruimtelijke context en aandachtig zijn voor synergieën en opportuniteiten. De voorgestelde cases tijdens de roadshow tonen het succes van vroegtijdige sectorale samenwerking. Dat is broodnodig willen we de energietransitie versnellen.”

De roadshows vinden plaats op 23/3 in Waregem en op 29/3 in Mechelen. De toegang is gratis voor alle professionals uit de bouwsector die zin hebben om zich te laten inspireren: architecten, technisch tekenaars, calculators, ingenieurs, algemene bouwondernemers, koeltechniekers, installateurs, elektriciens, …
De roadshow is een organisatie van Bouwunie en NAV, in samenwerking met Frixis en Nelectra. Het initiatief kadert in het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw, met steun van VLAIO.