Architectuur

Bouwplannen laten uittekenen door bouwkundig tekenaars is verboden

Is het binnenkort verboden voor architecten om bouwplannen te laten uittekenen door bouwkundig tekenaars? Het studiebureau ARC-ION werd gedagvaard in kortgeding door de Nationale Orde van Architecten omdat het bouwplannen heeft uitgetekend en dat mag volgens de Orde enkel gebeuren door architecten.

De bouwkundige tekenaars en architect-assistenten van ARC-ION ondersteunen ongeveer 80 architectenbureaus in Vlaanderen bij het uittekenen van hun projecten. Met deze kerntaak van het bedrijf heeft de Orde een probleem: volgens de Orde behoort het tekenen van voorontwerpen, bouwaanvraagplannen en uitvoeringsplannen enkel tot de bevoegdheden van architecten zelf. ARC-ION riskeert een fikse boete als het deze activiteiten niet onmiddellijk stopzet.

ARC-ION voert sinds 2001 EPB-studies, veiligheidscoördinatie, stabiliteitsstudies, 3D-visualisaties uit voor diverse architectenbureaus en ondersteunt hen ook bij het tekenwerk. Daar wringt volgens de Orde het schoentje. Volgens de Orde "zijn enkel architecten bevoegd om bouwplannen zoals voorontwerpen, bouwaanvraagplannen en uitvoeringsplannen uit te tekenen. Bouwkundig tekenaars en architect-assistenten mogen enkel ontwerpen uittekenen van keukens, badkamers en veranda’s.”
Vanuit die overweging eist de Orde van ARC-ION dat het bij onmiddellijke ingang zijn activiteiten staakt tegen een dwangsom van 100.000,00 euro per inbreuk.

Lees verder op Architectura

Ook interessant