Nieuwbouw

Strengere bouweisen: duurdere woning of net niet?

De vraag is niet of we energiezuinig verbouwen, maar hoe? “En hoe we die extra investering in het begin – die wordt dubbel en dik terugverdiend dankzij veel lagere energiekosten, positieve invloed op gezondheidskost en grotere doorverkoopprijs van het huis – kunnen stimuleren?”, zegt Els Vanden Berghe, coördinator van vzw Passiefhuis-Platform en organisator van PassiveHouse. “Met deze jaarlijkse bouw- en renovatiebeurs maken we (ver)bouwers van vrijdag 11 tot zondag 13 september wegwijs in de sterk veranderende markt. Als ondersteunend platform voor de bouwprofessional is het onze plicht hen daarbij te helpen.”

De wettelijke eisen worden strenger, maar is (ver)bouwen nog betaalbaar? Enkele feiten. Wie wil bouwen, weet maar beter dat vanaf 1 januari 2021 elke woning moet voldoen aan strengere eisen voor E-peil, isolatie, verwarming, ventilatie én dat hernieuwbare energie wordt verplicht. Minister van Energie Annemie Turtelboom pakt met het Renovatiepact eindelijk de achterstand aan van woningrenovaties, wat opnieuw betekent: strengere eisen.

Welke impact heeft dat voor de (ver)bouwers? “Met onze PassiveHouse beurs informeren we hen hierover. Zo geven onze ingenieurs en architect-ingenieurs er gratis renovatie-advies en planadvies en leggen ze uit hoe een Masterplan renoveren goedkoper maakt. Bezoekers krijgen antwoord op vragen zoals ‘Waar vind ik een architect die energiezuinig kan bouwen?’ en ‘Hoe krijg ik gezonde lucht in mijn woning?’” Wat PassiveHouse nog meer onderscheidt van de commerciële bouwbeurzen, is dat bewoners zelf gratis tips geven. Het Leuvens koppel Isabelle D'haese en Leo De Ryck vertellen: “Ons renovatietraject voor onze energiezuinige droomwoning nam twee jaar in beslag. Het eindresultaat? Sinds 2011 betalen we 0 euro voor energie, maar vooral: we leven in een prettige woning met groot comfort, veel licht, gezonde lucht en aangename temperaturen het hele jaar door.”

Demo met Jimmy Hendrix

Bezoeker steken ook zelf de handen uit de mouwen, in de Demozone – een belevenis op zich. Els Vanden Berghe legt uit: “Een grote trend is dat steeds meer bedrijven samenwerken. De tijd dat bedrijven één voor één in de Demozone een commercieel praatje doen, is passé. De mensen weten ook dat het er op de werf anders aan toe gaat en dus tonen wij die werf op de beurs. Concreet bouwen Xtratherm, Lab 15, Isoproc Solutions, Hevadex, Aeropulmo, Etanco, Cellumat en aannemer Hebu samen een huis in U-vorm.”

Innovaties energiezuinig bouwen

Tijdens de Innovatieroute stelt A.I. Reygel in primeur de MOBBIT voor, een nieuwe tool om ventilatiebuizen te kuisen, terwijl Evolution Products een totaalconcept toont voor de isolatieschil van je woning, Hevadex uitpakt met spuitbare luchtdichtingsproducten wanneer tape en folie moeilijk aan te brengen zijn enz.

“Het belangrijkste wat we met PassiveHouse verwezenlijken, is en blijft een nieuwe mindset: iedereen weet dat energiezuinige woningen beter zijn voor het milieu, de elektriciteitsfactuur en het comfort – gedaan met extreme temperaturen en vervelende tochtlekken, geniet van een gezonde binnenlucht voor een gezond lichaam… Maar wat te weinig gekend is, is dat dit een boost geeft aan de lokale en regionale economie dankzij extra jobcreatie: niet alleen voor bouwvakkers, ook voor architecten, ingenieurs, adviseurs, producenten van bouwmaterialen, installateurs en toeleveranciers. Én dat dit een boost is voor de overheidsfinanciën: door een daling van de werkloosheid, minder ziekteverzuim en meer belastinginkomsten, komt er geld vrij, dat idealiter wordt gebruikt om energetische renovaties kostenefficiënt te stimuleren. Op die manier is de spectaculaire Europese doelstelling dat de CO2-uitstoot van woningen 88% tot 91% moet verminder tegenover 1990, best haalbaar.”

Ook interessant