Duurzaam Bouwen

Passiefhuis ook oplossing voor 'frisse' school

Passiefhuis ook oplossing voor `frisse` school
Spring Architecten
In de woonwijk Veldwijk-Noord in Hengelo is begin november de Brede School en multifunctionele accommodatie ’t Berflo in gebruik genomen. ’t Berflo is het nieuwe hart van de herstructureringswijk en als energiezuinige en vooral ‘frisse’ school een toonbeeld voor de landelijke onderwijssector. Specialist in scholenbouw Spring Architecten verenigde een scala aan gezonde en energiezuinige maatregelen in de realisatie van een van de eerste passieve multifunctionele accommodaties in Nederland.

Passiefhuis, een beproefde methode binnen de woningbouw, is gericht op het bereiken van een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat met een zeer lage energievraag. De theorie sluit daarmee aan op de speerpunten voor de zogenaamde ‘frisse’ scholen waarin goede isolatie, ventilatie en energiebesparing de hoofdrol spelen. In MFA/Brede School ’t Berflo zijn de basisprincipes van de passiefhuis methode vloeiend verenigd met de architectuur. De organische vorm van het pand past binnen de parkachtige omgeving en is zeer compact. Alfons Hams, projectarchitect en partner bij Spring Architecten: “Compactheid leidt tot besparing. Voor dit pand is het te isoleren geveloppervlak al snel 10% kleiner dan bij een orthogonaal concept van dezelfde omvang. Daarnaast hebben we een hoogwaardige geïsoleerde gevel neergezet, die functioneert als een thermosfles. Het teveel aan geproduceerde warmte of koude wordt gebufferd en naar gelang het seizoen aangewend. Tenslotte levert het automatisch gestuurde mechanische ventilatiesysteem een grote bijdrage aan de sublieme leefbaarheid van dit gebouw. Dit systeem zorgt voor limitatie van het CO2 gehalte, een prettige ruimtetemperatuur en het voorkomt tochthinder. Alles is gericht op het bereiken van een optimale leer- en verblijfsomgeving.“

Passiefhuis ook oplossing voor frisse school
Spring Architecten

Gebouw draagt bij aan gezondheid gebruikers

Met een omvang van 5300m² bedient ‘t Berflo een breed scala aan gebruikers in de wijk: drie basisscholen, een consultatiebureau CJG, kinderopvang, peuterspeelzalen, de bibliotheek en diverse multifunctionele ruimten waaronder een theater. Dit is een gebruikersdiversiteit die vraagt om een flexibele gebouwopzet met duidelijke routing en een gezonde verblijfsomgeving voor jong en oud. Om dat te bereiken koos Hams in deze Brede School voor een uitzonderlijke verdiepingshoogte van 3.55m1 en een verticaal werkend ventilatiesysteem. Vieze radiatoren of verlaagde plafonds met daarachter stoffige luchtkanalen en kabelgoten behoren tot de verleden tijd. Deze accommodatie voorziet in een behaaglijk schone en frisse verblijfsomgeving waar, in vergelijking tot traditionele gebouwen, beduidend minder verspreiding van stof, micro-organismen en ziektekiemen aanwezig is.

Multifunctionaliteit in architectonisch vrije vorm

In de hoedanigheid als multifunctionele accommodatie kan het gebouw, dankzij de grote vrije hoogte, op diverse manieren voorzien in ruimte behoefte. ’t Berflo wordt gevormd door een slinger van functies, die daglicht georiënteerd is en zich vormt om een aantal vaste kernen. De ronde vrije vorm creëert een continuïteit in de ruimte, zonder einden. Er is een duidelijke link gelegd naar de omliggende groene omgeving en ook het interieur is geïntegreerd in het totaalconcept, waardoor het gebouw nationaal gezien tot de koplopers groep van passieve en gezonde multifunctionele accommodaties behoort.

Ook interessant