Duurzaam Bouwen

Ecologische huisvesting: Wat is een eco-appartement?

Een eco-appartement is een milieuvriendelijk appartement, en dat in verschillende opzichten. Een appartement is natuurlijk groen op vlak van bouw en energiebeheer, maar ook de levensstijl van de bewoners speelt een rol. Eco-appartementen zijn er in verschillende soorten en maten. De volgende elementen geven je alvast een idee van wat je mag verwachten van een eco-appartement.

Kies ik voor een eco-appartement?

Van een bestaand appartement een echt eco-appartement maken is niet mogelijk, hoewel verbeteringen natuurlijk altijd kunnen. Wat betreft isolatie, energievoorzieningen en dergelijke blijf je echter altijd deels afhankelijk van de gebouwbeheerder. Je hebt zelf dus helaas weinig inspraak. Wie een eco-appartement wil, kiest beter voor een ecologisch gebouw. Dat is echter niet zo eenvoudig te ontwerpen. Een intensieve samenwerking tussen bouwheer en architecten, designers, ingenieurs, … is noodzakelijk

Kenmerken van een eco-appartementsgebouw

Een ecologisch appartementsgebouw is idealiter op z’n minst energieneutraal. Zo wordt de impact van het gebouw op mens en milieu geminimaliseerd. Dat kan bijvoorbeeld door hernieuwbare energie in te zetten. Denk hierbij aan zonnepanelen en zonneboilers.

Daarnaast wil het eco-appartementsgebouw ook visueel zo weinig mogelijk impact hebben op zijn omgeving. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van groendaken en zelfs muren met begroeiing. Dat ziet er niet alleen mooi en natuurlijk uit: de planten hebben een luchtzuiverende werking. Ook regenwater wordt opnieuw gebruikt en er is een ecologisch plan voor afvalvermindering en – verwerking. Op de parking kunnen dan weer oplaadpunten voor elektrische wagens geïnstalleerd worden.

Een eco-appartement inrichten met duurzame materialen

Bij het inrichten van het interieur van een eco-appartement wordt er zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke en duurzame materialen. Kussens uit biologisch katoen, krukjes uit gerecycleerd kunststof, meubels in FCS-hout (een label voor duurzaam bosbeheer) en ga zo maar door. Door eveneens bij voorkeur voor lokale materialen te kiezen wordt het transport, en zo ook de impact op het milieu, beperkt.

Leven met aandacht voor het milieu

Wie in een eco-appartement wil wonen, zal zijn levensstijl moeten aanpassen. Eco-appartementen worden immers gebouwd volgens dezelfde principes als een passiefhuis. Dat betekent bijvoorbeeld dat er zeer veel isolatie gebruikt wordt, waardoor de verwarming – vaak een warmtepomp – niet constant moet werken. Het ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht en doet tegelijkertijd aan warmterecuperatie. Gewoon even een raam of deur openzetten zal je dus moeten afleren, dat koelt je woning immers sterk af. Bovendien moet wie in een eco-appartement woont, natuurlijk zelf ook zijn steentje bijdragen aan een beter milieu. Begin alvast met het licht uit te schakelen en een spaardouchekop te installeren.

Ook interessant