Hoe je wijnkurk een tweede leven schenken?

21 maart 2014 Bron: King George
Hoe je wijnkurk een tweede leven schenken?
Santana stelt een nieuw, milieuvriendelijk project voor. Het merk, dat al jarenlang vloeren en wanden bekleedt met kurk, start namelijk met een gigantische inzamelactie voor alle kurkresten. Wijnkurken kun je vanaf nu in een glazen Santana-vaas deponeren om ze zo een tweede leven te schenken. Kurk is van nature een heel ecologisch product, en de kurkresten kun je recycleren. Alle Santana-winkels verkopen daarom vanaf nu een grote glazen vaas, waarin je kurken kunt verzamelen die Santana dan op zijn beurt verwerkt in allerlei producten.

Waarom kurken recycleren?

Jaarlijks ontkurken we in BelgiŽ 180 miljoen wijnflessen. Van de stoppen wordt maar tien procent gerecycleerd tot isolatiekorrels. De resterende negentig procent komt bij het restafval terecht. Dat is jammer, want kurk biedt uitstekende isolerende eigenschappen, zowel op het vlak van warmte als van akoestiek.

Project

Santana lanceert recyclageproject voor kurkMet dit project wil Santana op een milieuvriendelijke manier kurk recycleren. In alle Santana-winkels zul je een stijlvolle glazen vaas kunnen kopen voor maar 7 euro, met het logo van Santana erin gegraveerd. Kopers van de vaas kunnen zo wijnstoppen verzamelen en die na verloop van tijd binnenbrengen in hun dichtstbijzijnde Santana-winkel of in het containerpark. De stoppen worden dan, in samenwerking met de sociale werkplaats De Vlaspit, verwerkt en vermalen tot isolatiemateriaal.

Het verwerkingsproces

Het ingezamelde kurk wordt eerst gesorteerd. Voorwerpen van zuiver kurk zoals stoppen van wijn of bier, onderleggers en overschotten van isolatie of van kurk op rol worden vermalen en gegranuleerd. De kurkkorrels kunnen dan zonder verdere behandeling dienen als natuurlijk isolatiemateriaal voor vloeren, muren en daken.
De korrels zullen verkocht worden aan particulieren, aannemers en verdelers van ecologische bouwmaterialen, maar ze zullen ook te koop zijn in de elf Santana-winkels. Het materiaal leent zich perfect voor zowel vloer- als dak- en muurisolatie, maar wordt het vaakst gebruikt voor het isoleren van houten plafonds en vloeren met balkenroostering.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo