Architectuur

Creatief met ruimte tijdens Mijn Huis Mijn Architect 2015

Creatief met ruimte tijdens Mijn Huis Mijn Architect 2015
Tijdens het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect stellen bijna 170 woningen de deuren open in Vlaanderen en Brussel. Iedereen die bouw- of verbouwplannen heeft kan komend weekend opnieuw een flinke dosis inspiratie opdoen in woningen in de meest uiteenlopende bouwstijlen en een praatje slaan met de architect achter het project. In de aanloop naar het openhuizenweekend deed de organisator, de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, een onderzoek bij mensen met bouwplannen. Daaruit blijkt dat de meerderheid nog steeds droomt van een vrijstaande woning. “De tendens is nochtans dat bouwoppervlaktes steeds kleiner worden, en architecten steeds inventiever worden in het vinden van antwoorden op die uitdaging”, aldus Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad.

Creatief met ruimte

Rode draad van het openhuizenweekend dit jaar is ‘Creatief met ruimte.’ Een thema dat niet toevallig uit de lucht komt vallen: ruimte is vandaag immers hét sleutelwoord bij uitstek voor elke bouwheer in spe. Maar net die ruimte wordt steeds schaarser, bouwgronden slinken in oppervlakte en worden alsmaar duurder. Onze eisen qua luxe en comfort blijven echter op hetzelfde niveau. Architecten staan dan ook voor de uitdaging om heel creatief om te springen met kleinere en beperktere ruimtes.

Bouwers en verbouwers willen het maximum halen uit elke duur gekochte vierkante meter. Architecten komen met inventieve oplossingen voor de dag om woonruimtes vloeiend in elkaar te laten overgaan en het ruimtegevoel te versterken. Het weghalen van muren, het plaatsen van visuele accenten en het organisch in mekaar laten vloeien van ruimtes zorgen voor een totaal andere ruimtebeleving. We spreken al lang niet meer over een kookhoek en aparte eetplaats, maar over een leefkeuken. Met de intrede van de smartphone en tablet is de aparte bureauruimte op zijn retour, dressings slaan een organische brug tussen nachthal en slaapkamer en de badkamer ondervindt steeds meer wellness-invloeden.

Architect Marnik Dehaen, voorzitter van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad geeft tekst en uitleg: “Met het thema ‘Creatief met ruimte’ wil de Orde van Architecten iedereen bewust maken van het feit dat we efficiënter moeten omspringen met de beschikbare woonruimte willen we morgen nog genoeg openbare ruimte en groen rondom ons hebben. Wie nu bouwt doet dat kleiner dan voorheen. Ook nieuwbouwwoningen zijn eerder schering dan inslag, vandaag de dag gaan we eerder gefaseerd verbouwen, in functie van het budget. Compactheid, energiezuinigheid en onderhoudsvriendelijkheid worden steeds belangrijker. De spreekwoordelijke baksteen in de maag, die behoort stilaan tot het verleden. Met Mijn Huis Mijn Architect willen we het signaal geven dat ook met minder grote middelen heel mooie, aantrekkelijke projecten kunnen worden gerealiseerd. Zolang je maar met een architect werkt die meedenkt en van meet af aan het creatieve proces mee vormgeeft. Het openhuizenweekend is dan ook een prima staalkaart van architecturale innovaties die vandaag de trend zetten en vooruitblikken naar de toekomst.”

De rol van de overheid

Uit de enquête die gevoerd werd bij zo’n 200 toekomstige bouwers, blijkt dat een vrijstaande woning voor zo’n drie vierden van de bevraagden nog steeds de ultieme woondroom is. De Orde van Architecten – Vlaamse Raad ziet dan ook een rol weggelegd voor de overheid om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Ook een verandering van de regelgeving met betrekking tot verkavelingen en bouwpercelen is sterk aan te raden. Sommige kavels stammen nog uit de jaren 70 met percelen van 10 are en meer waarop amper één huis mag gebouwd worden. Een verouderde situatie die stilaan onhoudbaar wordt. De Orde van Architecten - Vlaamse Raad is dan ook voorstander van een aanpassing van de verkavelings- en stedenbouwkundige voorschriften zodat op de percelen voortaan meerdere wooneenheden mogelijk worden. Herverkaveling zou meer gestimuleerd moeten worden om een optimalisatie van het ruimtegebruik mogelijk te maken. Beleidsmakers en stedenbouwkundige ambtenaren worden dan ook opgeroepen om meer open te staan voor alternatieve bouwoplossingen.

Het verhaal achter de woning

Tijdens het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect doet de bezoeker niet alleen inspiratie op, hij leert er ook het verhaal kennen achter elke woning. Zowel architecten als bouwheren ontvangen kandidaat (ver-)bouwers graag op zaterdag 26 en zondag 27 september van 14u tot 18u voor een woordje uitleg.

Alle deelnemende projecten zijn te raadplegen in het inspiratieboek 'Mijn Huis Mijn Architect' dat verkrijgbaar is in Standaard Boekhandel en bij de betere persverkopers. Naast een uitvoerige en geïllustreerde beschrijving van alle woonprojecten bevat het boek ook een hoop relevante informatie over bouwen en verbouwen.

De deelnemende woningen van het openhuizenweekend Mijn Huis Mijn Architect zijn gratis te bezoeken. Bezoekers dienen zich wel vooraf te registreren op www.mijnhuismijnarchitect.com.

Praktisch:

Datum: zaterdag 26 en zondag 27 september, van 14u tot 18u
Locatie: Vlaanderen en Brussel
Initiatiefnemer: Orde van Architecten – Vlaamse Raad

Ook interessant