Muurbekleding

Bouwmarkt grootste inspiratiebron bij uitvoering decoratieve klus

De bouwmarkt is de grootste inspiratiebron voor de uitvoering van decoratieve klussen, voor constructieve klussen doen de meeste consumenten inspiratie op via internet. Daarnaast doen consumenten voor de uitvoering van constructieve klussen ook regelmatig inspiratie op in speciaalzaken en via professionals. Voor de keuze van een professional wordt met name de kennissenkring geraadpleegd, maar ook in dit keuzeproces zien consumenten het internet, de bouwmarkt en de speciaalzaak als waardevolle informatiebronnen. Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy dat eind 2011 is uitgevoerd onder circa 400 consumenten.

Bouwmarkt grootste inspiratiebron voor klussende consument

Circa twee op de drie klussen die uitgevoerd worden in Nederlandse huishoudens, worden uitgevoerd door consumenten. Met name decoratieve klussen, zoals schilderen, behangen of het ophangen van verlichting, worden vaak door consumenten zelf uitgevoerd. Voor de uitvoering van een klus laten consumenten zich met name inspireren door de bouwmarkt. Voor de uitvoering van decoratieve klussen is de bouwmarkt zelfs de grootste inspiratiebron (26%). Voor de uitvoering van constructieve klussen, zoals het verbouwen van een badkamer, het plaatsen van een dakkapel of het vervangen van isolatie, is het internet echter veruit de grootste inspiratiebron (34%). Daarnaast worden ook speciaalzaken (25%) en professionals (21%) relatief vaak geraadpleegd voor de uitvoering van een constructieve klus.



Kennissenkring van groot belang bij keuze professional

In het algemeen schakelt de Nederlandse consument een professional in voor één op de drie klussen. Voor de uitvoering van constructieve klussen schakelt iets meer dan de helft van de consumenten een professional in. Bij de zoektocht naar en de keuze van een professional, vertrouwen consumenten met name op hun kennissenkring. Circa een derde van de consumenten die een professional inschakelen, vindt deze professional via vrienden, familie of kennissen (35%). Andere oriëntatiebronnen die relatief vaak geraadpleegd worden voor het vinden van een professional, zijn het internet (13%) en de bouwmarkt of speciaalzaak (11%). Eén op de zeven consumenten schakelt standaard dezelfde professional in en oriënteert zich niet opnieuw voordat er een klus uitgevoerd moet worden (15%).

Ook bij de daadwerkelijke keuze van een professional speelt de kennissenkring een grote rol. Voor 37% van de consumenten die een klus uit laten voeren door een professional, zijn aanbevelingen van vrienden, familie of kennissen de meest waardevolle informatiebron. Daarnaast zijn eerdere positieve ervaringen met de professional relatief vaak van groot belang bij de keuze van de professional (27%). Het internet (18%) en aanbevelingen van de bouwmarkt of speciaalzaak (10%) spelen tevens relatief vaak mee in het keuzeproces.

Ook interessant