Verbouwen

Klussen nog altijd domein van de man des huizes

Ondanks de toenemende aandacht voor de klussende vrouw in de DHZ-branche, blijft klussen de taak van de man des huizes. Driekwart van de klussen wordt door mannen uitgevoerd. Ook de aanschaf van klusmaterialen is de taak van de man. Dit betekent echter niet dat de vrouw zich totaal niet bezig houdt met de uitgevoerde klussen. In het oriëntatie- en selectieproces dat vooraf gaat aan de uitvoering van de klus domineert het interne poldermodel van het Nederlandse huishouden. Man en vrouw beslissen samen over de uitvoering van de klus en de toe te passen materialen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Om te achterhalen welke rolverdeling mannen en vrouwen daadwerkelijk hanteren in het oriëntatie-, selectie- en aankoopproces van DHZ-producten, vroeg USP Marketing Consultancy circa 350 consumenten die samenwonen naar de laatst uitgevoerde klus in hun huidige woning. De uitgevoerde klussen variëren van schilderen en behangen tot het verbouwen van een badkamer of keuken.

Klussen wordt veelal nog gezien als een mannenaangelegenheid, maar in het oriëntatie- en selectieproces dat vooraf gaat aan de uitvoering van de klus blijkt het poldermodel te overheersen. Bijna de helft van de consumenten is samen met de partner op het idee gekomen om te gaan klussen (48%) en 54% heeft de beslissing om de klus daadwerkelijk uit te voeren samen met de partner gemaakt. De keuze voor de materialen die gebruikt worden voor de klus, zoals de verf, de tegels, de kraan of de bouwmaterialen, wordt ook in goed overleg gemaakt. Bijna de helft van de consumenten beslist samen met de partner welke materialen er gebruikt worden (46%). De vrouw denkt mee over de uitvoering van de klus en de keuze van de materialen, maar de man koopt de materialen en voert de klus uit. Voor ruim driekwart van de klussen die door consumenten zelf worden uitgevoerd, voert de man het - meeste - werk uit (77%). De vrouwen die zelf klussen (23%), voeren vooral decoratieve klussen uit zoals schilderen, behangen en het ophangen van verlichting.

Nederlandse gezinnen staan bekend om hun interne poldermodel: man en vrouw en ouders en kinderen overleggen veel, maar uiteindelijk wordt minimaal 70% van de aankoopbeslissingen door vrouwen gemaakt¹. Fabrikanten en handelaren van traditionele ‘mannen-producten’, zoals auto’s, computers en elektronica, richten zich steeds meer op de vrouwelijke consument. Ook in de DHZ-branche trachten marketeers zich meer te focussen op de vrouw; zo wordt er door bouwmarkten geadverteerd met klussende vrouwen en worden er steeds meer decoratieve producten in het assortiment van de bouwmarkt opgenomen. Het onderzoek van USP Marketing Consultancy toont aan dat de focus op vrouwen in de DHZ-branche een waardevolle strategische keuze is. De rol van de man in het aankoopproces en bij de uitvoering van de klus is weliswaar groot, maar de rol van de vrouw in het totale proces valt absoluut niet uit te vlakken. Mabel Nummerdor, feminine marketing specialist, onderschrijft het belang van een vrouwelijke focus. “Het feit dat man en vrouw gezamenlijk als poldermodel te werk gaan, vlakt niet uit dat mannen en vrouwen radicaal verschillend zijn in hun doen en denken. Wetende dat je dus ook vrouwen moet aanspreken in het aankoopproces maakt het een uitdaging voor de branche om beter te leren begrijpen hoe vrouwen (anders) denken over hun woning en wat zij daarin relevant vinden.”