Verbouwen

Advies bouwmarkten meest gewaardeerd bij Hubo en Hornbach

Vergeleken met twee jaar geleden is de tevredenheid met het advies in bouwmarkten over het algemeen verbeterd. Het advies dat men in de bouwmarkt krijgt, wordt echter niet voor elke bouwmarkt even veel gewaardeerd. Bouwmarkten Hubo en Hornbach geven volgens de consument het beste advies omtrent producten en toepassingen. Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder ruim 1000 consumenten.

Consument krijgt bij Hubo en Hornbach het beste advies

Recentelijk is KARWEI bekroond tot beste bouwmarkt (ING Retail Jaarprijs, 2011). KARWEI is echter niet de beste in het adviseren van haar klanten. Daar waar bouwmarkten in het algemeen hoge tevredenheidscijfers behalen op aspecten als bereikbaarheid en assortiment, schieten bouwmarkten nog regelmatig tekort als het aankomt op de kennis van het personeel en het adviseren van consumenten. Omdat goed advies in het winkelconcept juist een cruciaal onderdeel is bij de aankoopbeslissing heeft USP Marketing Consultancy consumenten gevraagd naar de klussen waarvoor advies gewenst is en hoe zij het advies van de bouwmarkt in het bijzonder waarderen. De bouwmarkten waar consumenten het beste advies krijgen, zijn Hubo en Hornbach; deze bouwmarkten worden met een 7,7 en een 7,6 gemiddeld het hoogste beoordeeld door de consumenten die de bouwmarkten in de afgelopen 12 maanden bezocht hebben. Het advies in de bouwmarkten die bekend staan als servicemarkten (Fixet, Hubo en Multimate) wordt door de consumenten hoger beoordeeld dan het advies in de grootschalige bouwmarkten zoals GAMMA, Praxis en KARWEI. Servicemarkten worden met name door de ervaren klusser hoog gewaardeerd. Hornbach is met een gemiddelde waardering van een 7,6 de best presterende grootschalige bouwmarkt en is qua advies vergelijkbaar met de servicemarkt. In 2009 heeft USP Marketing Consultancy vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd naar het advies van bouwmarkten. Vergeleken met de resultaten uit 2009 is het advies van bouwmarkten over het algemeen verbeterd. Gemiddeld is de beoordeling van het advies gestegen van een 7,1 in 2009 naar een 7,3 in 2011.

Advies vooral bij grotere klussen gewenst

Consumenten geven zelf aan met name behoefte te hebben aan advies bij de aanschaf van materialen voor de uitvoering van grotere klussen. Advies omtrent de aanschaf van klusartikelen is het meest gewenst bij het verplaatsen of verbouwen van een badkamer (30%), het plaatsen van een dakkapel (28%) en het plaatsen of vervangen van een keuken (25%). Voor eenvoudigere klussen als het leggen van vloerbedekking en het verplaatsen of vervangen van raamdecoratie is advies het minst gewenst (respectievelijk 4% en 8%).