Bouwen van nieuwe binnenmuren (foto en video)

Bron: Bouw & Wonen
Na de demonstratie van Wienerberger voor het verlijmen van de grote ruwbouwstenen, is het team van de aannemer aan de slag gegaan met de bouw van de eerste nieuwe muren. Deze drie nieuwe muren zijn een verlenging van bestaande binnenmuren. In de afbeelding hieronder ziet u waar de nieuwe muren worden geplaatst. Er wordt gewerkt met grote Porotherm stenen van 50 centimeter (Wienerberger PLS 500), deze worden op elkaar gelijmd. Hoewel het voor de aannemer de eerste keer is dat hij met deze stenen werkt, zijn de eerste lagen vrij snel aangebracht.

De verbouwing - nieuwe muren
In het rood staan de muren aangegeven die men nu aan het bouwen is.

Kimlaag

De eerste laag stenen op de vloer wordt de kimlaag genoemd. Dit is een belangrijke laag, omdat de aansluiting tussen vloer en muur vaak een koudebrug is. Dit wordt opgelost door gebruik te maken van Ytong blokken. Deze blokken hebben de nodige thermische isolatie en zijn tegelijkertijd voldoende dragend voor het optrekken van muren.

De verbouwing - kimlaag van Ytong blokken

Op de bovenstaande foto ziet u de kimlaag. De buis van de pompinstallatie is nog niet weggehaald omdat het grondwater nog op een laag peil gehouden moet worden. Stijgend grondwater kan een de kelder doen drijven zolang er nog geen volledige verdieping is opgebouwd.

De verbouwing - nieuwe muren

Boven de kimlaag wordt een waterkerende laag geplaatst om te zorgen dat er later geen vochtproblemen ontstaan. Daar bovenop worden de stenen gelijmd.

Bekijk ook de video.


De verbouwing - nieuwe muren
Het gebruik van de waterpas zorgt voor kaarsrechte muren.

De verbouwing - nieuwe muren
De hoek van de nieuwe berging. Nu de stenen er liggen, krijgt de nieuwe woning meteen vorm.

De verbouwing - nieuwe muren
De nieuwe muur wordt voor de stevigheid deels in de bestaande muur bevestigd.

De verbouwing - nieuwe muren
Het contrast tussen de oude en nieuwe muur kan bijna niet groter.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo