Nieuwbouw

Bouwbarometer in zonnige herfststemming

Bouwbarometer in zonnige herfststemming
De bouwbarometer stijgt! Met 99,7 scoort hij drie tienden beter dan in het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar. De gezonde grens van 100,0 waarop pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden, komt nu wel heel dichtbij. De bouwbarometer zit al jaren in het rood. Maar hij klimt de jongste kwartalen gestaag, en dat is positief nieuws. Vooral het werkvolume blijft goed zitten. 29% van de ondervraagde bouwondernemers zegt nu meer werk te hebben dan voor de zomer. 26% verwacht een (verdere) verbetering in de eerstvolgende maanden.

Andere positieve evoluties zien we bij de rendabiliteit: 83% spreekt van een stabilisatie of verbetering. En bij de beoordeling van het personeelsbestand: 12% heeft aangeworven, 3% werkt met minder werknemers.

Ook de tevredenheid is serieus toegenomen. Zowel met het eigen bedrijf – een parameter die trouwens altijd goed scoort – als – en dat is nieuw! – met de economie in het algemeen.

De concurrentie blijft ondertussen scherp. Vooral van en met buitenlandse werknemers en (schijn)zelfstandigen. Hierin zit niet direct verbetering. 39% zegt dat deze alleen maar vergroot. Ook het aantal slechte betalers blijft te hoog. 26% heeft daar meer last van.

De negatieve parameters zijn met minder dan de positieve. Maar ze wijken in grotere mate af van het evenwicht. Hierdoor duwen ze de algemene bouwbarometerscore tot net onder 100,0.

Bouwbarometer Vlaamse bouwkmo's

Bouwbarometer Vlaamse bouwkmo's

Ook interessant