Nieuwbouw

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode

Bouw maakt zich op voor zoveelste hitteperiode
Opnieuw 'genieten' we van tropische temperaturen in ons land. Bouwunie verwacht in principe weinig problemen voor de bouwsector, de werven blijven gewoon draaien. En ondertussen is de sector al een en ander gewoon. Wel nemen bouwbedrijven best voorzorgsmaatregelen, zoals het aanbieden van koele non-alcoholische dranken, het creëren van schaduwplekken of aangepaste werktijden. "Maar dat doen bouwbedrijven eigenlijk sowieso", benadrukt Bouwunie. In uitzonderlijke gevallen kan je als werkgever tijdelijke werkloosheid omwille van de hitte inroepen. Bouwunie verzamelde alle richtlijnen voor haar leden in een handige memo.

De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever in actie moet schieten, en die waarden verschillen naar gelang de fysieke activiteit.

Beschermen tegen de zon

Bouwbedrijven moeten bij hitte koele dranken (geen alcohol) ter beschikking stellen en hun werknemers beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren met schaduwdoeken of zeilen, het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en het smeren van zonnecrème. Best passen ze ook de werkorganisatie wat aan, bijvoorbeeld vroeger beginnen werken of meer pauzes inlassen.

Tijdelijke werkloosheid door de hitte

In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen omwille van “slecht” weer, of hier dus omwille van te warm weer. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte.

» Download de handige memo 'Wat te doen bij hitte?'

Ook interessant