Architectuur

Bouw- en milieuvergunning voor nieuwe VRT-gebouw

Bouw- en milieuvergunning voor nieuwe VRT-gebouw
Afbeelding © VRT
De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT starten in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe gebouw had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Op donderdag 15 september 2022 werd ook die laatste toegewezen voor de bouw van het toekomstige mediahuis. Het project maakt deel uit van het nieuwe Mediapark op de site aan de Reyerslaan. In het totaal zullen de werken vier jaar in beslag nemen.

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor Stedenbouw en erfgoed: "Het Mediapark wordt dé media- en creatieve hub van België. De VRT en de RTBF zullen uiteraard een centrale rol spelen in de toekomst van deze bruisende mediawijk en zullen in hun slipstream heel wat audiovisueel talent met zich meenemen. Het open ontwerp van het nieuwe VRT gebouw symboliseert deze open en toekomstgerichte visie naar de wijk en naar de stad toe. We hebben als Brussels Gewest zeer sterk samengewerkt met de VRT tijdens de voorbereidende fase en ik ben ervan overtuigd dat Brussel en de VRT elkaar ook in de toekomst sterker zullen blijven maken."


Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : "Mediapark.brussels is het stedenbouwkundig project van het Brussels Gewest die de huidige, gesloten site van de Vlaamse en Franstalige openbare omroep transformeert tot een echte Brusselse wijk. Een open wijk, opgebouwd rond een groot openbaar park van 9,5 hectare met het nieuwe VRT-gebouw en de VRT-toren als landmarks. Een wijk die doelbewust is opgezet met verschillende functies, zoals woningen, winkels, scholen en bedrijven, die beantwoordt aan de behoeften van de Brusselaars en de pendelaars. Ook een wijk die is gericht op de mediasector en de creatieve sector, want het Brussels Gewest wil inspelen op de bloei van deze sectoren om zijn algemene ontwikkeling voort te stuwen."


Frederik Delaplace, CEO VRT: "Het nieuwe VRT-huis wordt het sluitstuk van het innovatietraject dat we met de Vlaamse publieke omroep aan het lopen zijn. Over enkele jaren staat er op die manier een heel nieuwe VRT: een moderne publieke omroep in een fris en open gebouw dat samenwerken, innoveren en verbinden stimuleert."


Frieda Brepoels, voorzitter Raad van bestuur VRT: "Het nieuwe gebouw aan de Reyerslaan zal in een stedelijke omgeving van woontorens en kantoorgebouwen opvallen door de laagbouw en horizontaliteit ervan. Het is net daardoor een uitnodigend gebouw, voor alle Vlamingen, zonder omheining eromheen en met verschillende zichten op onze hoofdstad. ​ Met dit nieuwe gebouw kiest VRT resoluut voor een modern en flexibel gebouw, waar samenwerking nog meer gestimuleerd wordt door de shift naar gemeenschappelijke ruimtes. Er volgen nog verschillende boeiende jaren van bouwen, waar ik vanuit mijn opleiding als architect enorm naar uitkijk."


Bouw- en milieuvergunning voor nieuwe VRT-gebouw
Afbeelding © VRT

Bouw- en milieuvergunning

Het consortium VRT Morgen diende op 25 november 2021 de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning in en op 1 juli 2022 voor de milieuvergunning. In juni 2022 werd, na het openbaar onderzoek, de stedenbouwkundige vergunning toegekend en was het nog wachten op de milieuvergunning. Nu het Brussels Hoofdstedelijk gewest ook de milieuvergunning verleende, kunnen de werken in november effectief van start gaan.

Werken starten in november

De bouw van de 65.000 vierkante meter van het nieuwe VRT-gebouw start in november. Het gebouw komt op de site achter het huidige VRT-gebouw, dat zal worden afgebroken. In het horizontaal gebouw, met een gelijkvloers met mezzanine en drie bovenliggende verdiepingen, staat samenwerking centraal. Op de ruime werkvloeren is er plaats voor ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers van de verschillende afdelingen. Zowel in als rond het nieuwe VRT-huis is er aandacht voor groen, met 5 binnentuinen en 5.000 vierkante meter groene ruimte. Tot slot is het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil, waardoor de nood aan verwarming geminimaliseerd wordt. Aardgas of stookolie worden niet meer gebruikt en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van geothermie en zonnepanelen.

VRT Morgen

Het consortium VRT Morgen bestaat uit de architectenbureaus OFFICE Kersten Geers/David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets. Naast de architecten bestaat het consortium ook uit de ingenieursbureaus Tractebel en CES, en Ideal Acoustics als bouwer van tv- en radiostudio's. Bouwbedrijven Willemen Construct en Jan De Nul Group, en bouwtechnologiegroep EEG vervolledigen dit team.

Ook interessant