Architectuur

Robbrecht en Daem Architecten ontwerpt nieuwe VRT

Robbrecht en Daem Architecten ontwerpt nieuwe VRT
Maquette VRT-gebouw - © Filip Dujardin
De kogel is door de kerk. Robbrecht en Daem architecten ontwerpt het nieuwe gebouw van de openbare omroep. Het architectenbureau heeft daarvoor een consortium opgericht met Dierendonckblancke, Arup UK en VK Group. Toen het nieuws afgelopen zomer lekte, ontkende de VRT nog dat de beslissing reeds was gevallen. Nu is het dus officieel.

De jury over het winnende ontwerp: “In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een ‘cultuur- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het hart van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als tot de VRT behoort en waarrond zich een theater, een parktheater en openbaar groen situeert.”

Als reactie op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester dienden zich 66 kandidaten aan om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Uit die inzendingen werden vijf bureaus weerhouden:
  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • Tijdelijke Vereniging OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • Tijdelijke Vereniging architecten de vylder vinck taillieu - evr - doorzon - denis dujardin

Met een oppervlakte van 55.000 m2 voor het omroepgebouw wordt de kostprijs op 105 miljoen euro geraamd. De bouw begint in 2017. Het doel is dat de openbare omroep in 2021 verhuist. Alleen de VRT-toren blijft staan. Team Vlaams Bouwmeester begeleidt het project. De VRT wil met het nieuwe gebouw haar imago van ‘gesloten instelling’ achter zich laten.

Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group

Paul Robbrecht & Hilde Daem hebben sinds 1975 hun architectenpraktijk in Gent. Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke projecten ontworpen zoals het concertgebouw in Brugge, de stadshal en het centrumplein in Gent, het Rubensplein in Knokke en Cinematek in Brussel. Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 ook in Gent gevestigd en opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Dierendonckblancke architecten ontwierpen o.a. culturele centra (in Avelgem en Beselare). Het voorgestelde kernteam bestaat verder uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK (voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek).

Daarnaast wordt het team aangevuld met:
  • Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur
  • Muller Van Severen voor de inrichting
  • Grontmij voor de kostenbeheersing

Ook interessant