Tuin

Bloemen en planten in de tuin zelf kweken vanuit zaad

Bloemen en planten in de tuin zelf kweken vanuit zaad
Een mooie tuin met veel bloemen en planten zorgt ervoor dat een woning er aantrekkelijker uitziet. Daarnaast zorgt een tuin met veel planten en eventueel een gazon er ook voor dat het prettig wonen is. Het is niet nodig om alle planten in een tuin als volwassen plant aan te schaffen. Het is voordeliger en leuker als de planten zelf worden gezaaid. Alle zaden die je daarvoor nodig hebt zijn online te bestellen bij zadenkopenonline.nl. Met de zaden zorg je in enkele weken voor een prachtige tuin met allerlei kleuren bloemen.

Zaaikalender

Het is niet moeilijk om bloemen, planten en kruiden op te kweken vanuit zaad. Het meest kritische is het moment van zaaien. Als dat niet goed gekozen is zal een groot deel van de planten mislukken. Maar als de zaden op het juiste moment worden gezaaid heb je in een oogwenk een tuin vol met prachtig gekleurde bloemen of een enorme hoeveelheid kruiden. Om je te helpen met het bepalen van het juiste moment van zaaien kun je gebruik maken van een handige zaaikalender. Voor het beste resultaat gebruik je geen gewone zaden, maar biologische zaden, waar geen chemische bestrijdingsmiddelen in zitten.

Biologische zaden

Alle zaden die je thuis kunt zaaien zijn in een gewone en een biologische variant verkrijgbaar. Bij de biologische variant is er geen gebruik gemaakt van genetische manipulatie om ziekten te bestrijden. Ook zijn er voor het resistent maken van de zaden tegen ongedierte geen stoffen gebruikt die slecht zijn voor het milieu. Desondanks is het resultaat van het zaaien met biologisch zaad uitstekend. Dat komt doordat er wel is gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van de zaden, maar uitsluitend op basis van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dat zijn middelen, die niet schadelijk zijn voor het milieu of voor de gezondheid.

Hoe werkt het zaaien?

Het zaaien van biologische zaden is niet moeilijk, maar je moet er wel de nodige tijd in steken. Het is daarom extra leuk als het zaaien samen met de andere leden van het gezin wordt gedaan. Het begint met het kopen van de juiste zaden en het aanschaffen van biologisch afbreekbare kweekbakjes. Die bakjes worden voor driekwart gevuld met zaai- en stekgrond. Daar worden de zaadjes op gelegd, en vervolgens komt er nog een dun laagje stekgrond op de zaadjes te liggen. De grond moet regelmatig vochtig worden gemaakt met een plantenspuit.

Groeien van de gezaaide planten

Om de zaden goed te laten ontkiemen moeten de kweekbakjes op een plek worden neergelegd waar het warm is en liefst ook behoorlijk vochtig. Afhankelijk van de vochtigheid moet er met de plantenspuit regelmatig vers water worden besproeid. Je zal zien dat er al na een paar dagen plantjes gaan groeien. Als de eerste blaadjes verschijnen kunnen de plantjes buiten op een beschutte plek worden neergezet. In een paar weken tijd groeien de plantjes uit tot heerlijke groenten of prachtige bloemen. Die kun je vervolgens verplaatsen naar de juiste border in je tuin.

Ook interessant