Algemeen

Bijna 9 op 10 Belgische gemeenten kennen het FSC label

FSC België heeft een enquête uitgevoerd rond de bekendheid van het FSC label en het gebruik van FSC gelabelde hout- en papierproducten bij Belgische steden en gemeenten. Bijna 9 op 10 van de deelnemende gemeenten kent het FSC label goed en maakt er gebruik van in hun eigen aankoopbeleid. Het onderzoek toont wel aan dat de verschillen tussen de gemeenten onderling, in het bijzonder tussen het noorden en zuiden van het land nog relatief groot zijn.

Niet minder dan 163 Belgische gemeenten namen deel aan de enquête, wat neerkomt op 28% van alle Belgische steden en gemeenten. De hoge respons laat toe om duidelijke trends en significante conclusies te trekken over de vertrouwdheid met het FSC label.

Op nationaal niveau kan besloten worden dat met 86% van de deelnemende gemeenten een overgrote meerderheid het FSC label goed tot zeer goed kent.. Wat het gebruik van FSC binnen de gemeente betreft, wordt vooral voor papier hoog gescoord: 79% van de gemeenten geeft aan vaak tot steeds voor FSC gelabeld en/of gerecycleerd papier te kiezen. Wat het gebruik van FSC gelabeld hout betreft, varieert dit afhankelijk van de toepassing tussen de 43% en 57%, en hier zijn de regionale verschillen meer uitgesproken. Hierbij kan vastgesteld worden dat FSC hout merkbaar vaker gevraagd wordt bij buitentoepassingen, en momenteel minder consequent bij bouwprojecten.

Grote verschillen tussen noord en zuid

De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn vrij duidelijk: zo is het FSC label bekend bij 96% van de Vlaamse lokale besturen, en bij 87% van de Brusselse gemeenten, en ‘slechts’ bij 67% bij de Waalse gemeenten. De mindere bekendheid van het FSC label in Wallonië vertaalt zich ook in een minder uitgebreid gebruik van het FSC label in het aankoopbeleid, vooral voor houtproducten
Bij Vlaamse gemeenten is zowel het gebruik van FSC gelabeld papier (85%) als het aankopen van FSC gelabeld hout (61%-77%, afhankelijk van de toepassing) veel ruimer aanwezig. Aangezien de Vlaamse overheid de laatste 20 jaar een beleid gevoerd heeft om het gebruik van gecertificeerd hout door lokale besturen aan te moedigen, is het niet onlogisch dat de regio hierin een voorsprong heeft opgebouwd.

Positief signaal voor FSC bosbeheer

Wat de gemeenten betreft die zelf bossen in eigendom hebben, geeft 12% aan hiervoor reeds (deels of geheel) over een FSC boscertificaat te beschikken, terwijl 40% aangeeft interesse te hebben in het behalen van zo’n FSC boscertificering. De gemeenten die reeds over FSC bos beschikken liggen allen in Vlaanderen. De enquête bewijst echter dat er een grote interesse is bij lokale besturen in Wallonië rond FSC boscertificering.

Ondersteuning lokale besturen door FSC België

De enquête toont duidelijk aan dat er heel wat interesse is voor het FSC label bij steden en gemeenten in heel België. 89% van de respondenten vinden trouwens dat overheden de morele plicht hebben om te kiezen voor een duurzaam aankoopbeleid. In heel België blijkt er ook nood aan ondersteuning om dit in de praktijk nog meer ingang te doen vinden.

Ook interessant


Build for Life