Belgische kantoorkost 22% hoger dan in Nederland

  BE   18 december 2014 Bron: Luna
De kantoorkost in BelgiŽ is gedaald met 2,8%, maar blijft wel respectievelijk 22% en 37% duurder dan die in Nederland en Duitsland. Op Europees vlak is de kantoorkost gemiddeld met 9% gedaald. Dat blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) 2014, een studie gepubliceerd door Colliers International (ex-AOS Group). De OCI analyseert en vergelijkt de kosten van kantoorgebruik per voltijds equivalent (VTE). De studie is vandaag een Europese referentie in bedrijfsvastgoed.

ďBelgiŽ is 33% duurder dan het Europese gemiddelde. Onze slechte positie ten opzichte van Nederland speelt niet in ons voordeel wanneer ondernemingen zich willen vestigen in de BeneluxĒ, reageert Pierre-Gilles Solvit, General Manager van Colliers International Belgium. ďWij hebben een handicap van 22% ten opzichte van onze Noorderburen. BelgiŽ doet het wel beter dan Luxemburg, waar de kantoorkost met 24% duurder is dan bij ons.Ē

De OCI geeft de jaarlijkse mediane kantoorkost per voltijds equivalent weer. De index is opgebouwd uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur (met een gewicht van 56% in BelgiŽ), medewerkers en organisatie (40%), en management (4%). In concrete cijfers gaat het hier om Ä 12.017 per VTE in 2014, tegenover Ä 12.368 in 2013.

BelgiŽ en de rest van Europa

Zelfs met een kostendaling van 2,8% is BelgiŽ 33% duurder dan het Europese gemiddelde. Ons land bevindt zich op de 8ste plaats in de OCI-rangschikking. Uit een vergelijkende studie met onze buurlanden blijkt dat de Belgische OCI 22% duurder is dan die in Nederland en 37% duurder dan die in Duitsland. BelgiŽ staat op de 3e plaats in de Top 5 van buurlanden: de OCI van Frankrijk is 13% duurder dan die van BelgiŽ, die van Luxemburg 24% duurder.

In BelgiŽ liggen vooral de kosten op het vlak van medewerkers en organisatie enerzijds en facility management anderzijds opvallend hoger dan het gemiddelde in onze buurlanden (Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland).

Op Europees niveau zijn de kantoorkosten overal gedaald, met uitzondering van Litouwen, waar de kost gelijk is gebleven tegenover 2013. De gemiddelde Europese kantoorkost is Ä 9.005 per VTE. Algemeen gesteld leiden de hoge huurkosten, het aantal vierkante meters per werkplek en de lonen ertoe dat de Noord-Europese landen (Zweden, Noorwegen en Zwitserland) bovenaan de OCI-ranking staan. De grootste dalingen zijn waargenomen in Portugal en Hongarije, met respectievelijk 12% en 11% tegenover 2013.

Het business model en het vastgoed in overeenstemming brengen kan de kosten doen dalen

Colliers International Belgium stelt vast dat de OCI de afgelopen jaren stelselmatig gedaald is. ďVerschillende factoren spelen hier een rolĒ, verklaart Jeroen Govers, Senior Director Real Estate Services bij Colliers International Belgium. ďDe economische onzekerheid, de druk op de kosten en de wil om te optimaliseren, alsook het nadenken over zijn vastgoedmodel en het werkplekconcept dragen bij tot een daling van de OCI. Een adequate reflectie over de werkplek en de concrete vertaling ervan in vastgoed en vierkante meters kunnen de kosten doen dalen tot 35%.Ē

De toenemende mobiliteit van medewerkers kan ertoe leiden dat een deel van de kosten kan vermeden worden (vooral door reductie aantal werkplekken), mits de vastgoedrealiteit hiermee overeenstemt. ďHet wegwerken van leegstaande kantoorruimtes zou ondernemingen substantiŽle besparingen kunnen opleveren, zelfs als dit een heronderhandeling van het huurcontract of een verhuis impliceertĒ, aldus nog Jeroen Govers.

Occupier cost index 2014Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo