Nieuwbouw

Nieuw NAVO-hoofdkantoor wordt nog duurder

Het nieuwe NAVO-hoofdkantoor in Brussel wordt duurder. Bovendien zal de bouw nog langer duren dan gedacht. Dat stelt de Belgische Rekenkamer, het Rekenhof, dinsdag in een tussentijds verschenen rapport over de bouw van de nieuwe hoofdzetel van het militaire bondgenootschap. De bouw kost meer en duurt langer omdat de NAVO nog tijdens de bouw met aanvullingen en wijzigingen kwam. Bovendien was er schade door streng winterweer. Hierdoor ging het prijskaartje al met 23,4 miljoen euro omhoog en is de oplevering al met zeker 8,5 maand vertraagd.

Recent diende bouwconcern BAM Alliance, waaraan de opdracht van 457,6 miljoen euro in 2010 werd gegund, nog meer schadeclaims in. Daarover lopen nog onderhandelingen, maar dat de bouw nog duurder wordt en nog langer gaat duren, staat al wel vast, stelt het Rekenhof.

Het consortium claimt meer dan 240 miljoen euro, zo blijkt uit het rapport. Wat de precieze overschrijding zal zijn, is nog onderdeel van de onderhandelingen. De oplevering zal waarschijnlijk niet voor juni 2016 zijn.

België is in ieder geval niet aansprakelijk voor de meerprijs en de extra vertraging, oordeelt het Rekenhof omdat België enkel als tussenpersoon fungeert.

Het door SOM ontworpen hoofdkantoor komt pal tegenover de sterk verouderde zetel van de NAVO in Brussel. Op de nieuwe plek bevond zich vroeger de Koning Albert I-kazerne.

Ook interessant