Nieuwbouw

Belgische (ver)bouwer ongerust over toekomst fiscale maatregelen

Betaalbaar wonen is dit jaar één van de hoofdthema’s van Batibouw 2014. Maar met welke vragen zitten bouwers en (ver)bouwers nu echt? Stellen zij hun project uit door de crisis? Welke fiscale stimulansen vinden zij het meest geschikt om hun droom te helpen realiseren? Maken zij zich zorgen over wat er na de verkiezingen van 2014 aankomt? Om het antwoord op deze pertinente vragen te weten te komen, organiseerde Batibouw een nationale ênquete rond het thema betaalbaar wonen, uitgevoerd bij meer dan 8.000 Belgen (4.474 Nederlandstaligen en 3.586 Franstaligen), waarvan bijna 80% een concreet bouw- of renovatieproject heeft.

Voor Geert Maes, Algemeen Directeur van Batibouw, leiden de resultaten tot een duidelijke conclusie: "We kruipen uit het dal van de crisis, hetgeen eindelijk nog eens voor positievere cijfers zorgt in de bouwsector, maar deze crisis blijft wel nog zijn effecten hebben. Om op korte termijn echt weer helemaal op koers te geraken, heeft de Belgische bouwer en verbouwer nood aan duidelijkheid, die er zo snel mogelijk na de verkiezingen moet komen. Welke premies blijven bestaan, en hoe zal de vernieuwde Woonbonus er uit zien? De resultaten van deze enquête tonen aan dat een snelle en verstandige besluitvorming zich opdringt. De Belg begrijpt nog altijd terecht dat investeren in een eigen woning een uitstekende zaak is, maar men wil ook gewoon weten waar men aan toe is. Als jaarlijkse hoogmis voor de bouw-, renovatie- en woonsector wil Batibouw daarom tot reflectie én tot actie aanzetten.”

Effecten crisis blijven voelbaar

Voor meer dan één vijfde van de respondenten met een concreet bouwproject is de crisis de reden waarom hun project over een langere periode wordt gespreid (21% bij de Nederlandstaligen, 22% bij de Franstaligen). Daarbovenop komen nog eens 8% van de Nederlandstaligen die kozen voor uitstel van hun bouwproject, bij de Franstaligen spreken we zelfs over 18%.

Bij de respondenten met een concreet renovatieproject zijn de cijfers nog opvallender; meer dan 30% van de Nederlandstaligen (en 35% van de Franstaligen) duidt de crisis aan als reden voor een langere spreiding in de tijd van hun project. Meer dan 12% wachtte economisch betere tijden af en koos voor uitstel. Ook hier zien we bij de Franstaligen nog duidelijkere cijfers; 24% geeft aan voor uitstel te hebben gekozen.

Belg maakt zich zorgen over toekomst fiscale steunmaatregelen

Duidelijke fiscale maatregelen kunnen ongetwijfeld een rol spelen om het vertrouwen van bouwers en verbouwers opnieuw aan te zwengelen. Dat heel wat Belgen zich hierover zorgen maken blijkt duidelijk uit deze enquête.

Meer dan 30% van de Nederlandstaligen maken zich bijvoorbeeld ongerust dat premies voor energiebesparende maatregelen zullen worden verminderd of afgeschaft, bij de Franstaligen is dit 24%. Opvallende cijfers, zeker als men weet dat de vereisten op het gebied van energie-efficiëntie steeds strenger worden, en dus ook om een grotere basisinvestering vragen.

Ook de toekomst van de veelbesproken Woonbonus blijft voor beroering zorgen. Na de verkiezingen van 2014 is het immers zo ver: de fiscale aftrek van het woonkrediet (het vroegere ‘woonsparen’) is dan geen federale bevoegdheid meer, maar een gewestelijke, waar Vlaanderen, Brussel en Wallonië zelf over beslissen. De politieke beloftes dat de Woonbonus in zijn huidige vorm minstens blijft bestaan tot 1 januari 2015 nam al wat onzekerheid weg. Over hetgeen in 2015 zal gebeuren blijft de ongerustheid wel bestaan. Meer dan 35% van de Nederlandstalige respondenten, en meer dan 42% van de Franstalige respondenten, vreest dat de Woonbonus nadelig zal worden aangepast, of zelfs volledig worden afgeschaft.

Investeren in 2014

Geert Maes wijst echter ook op een ander opvallend resultaat: meer dan 25% van de respondenten kiest door de onzekerheid rond de Woonbonus niet voor uitstel, maar net om zijn of haar project sneller uit te voeren in 2014. Niet onlogisch, aldus Maes: "de Woonbonus bijft gehandhaafd in 2014. Eventuele aanpassingen worden ten vroegste vanaf 2015 van kracht, terwijl de rente voorlopig nog steeds historisch laag blijft. Wie met bouw-of verbouwkriebels zit hoeft dus niet langer te wachten.”

Ook interessant