Verbouwen

Evenementen tijdens Batibouw 2014

Evenementen tijdens Batibouw 2014
Op een zeer druk bijgewoonde persconferentie stelde Batibouw-organisator Geert Maes donderdag 16 januari de thema’s, evenementen en toekomstige blikvangers van de editie 2014 voor. Het aftellen naar de 55ste Batibouw is dus begonnen. Van donderdag 20 februari tot en met zondag 2 maart 2014 opent ’s lands grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector opnieuw de deuren. Bijna 1.000 exposanten stellen er hun meest innovatieve producten voor, waardoor alle paleizen van Brussels Expo gevuld zullen zijn.

De vele evenementen, seminaries en persconferenties die tijdens Batibouw worden georganiseerd zorgen naar goede gewoonte voor de nodige animo en interactiviteit, en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Batifaçade

Ter gelegenheid van Batibouw wordt de mooiste gerenoveerde gevel van België verkozen. Particulieren die wouden deelnemen aan deze ‘missverkiezing voor gevels’, konden tot 15/01/2014 eenvoudigweg een foto ‘voor’ en een foto ‘na’ uploaden via www.batifacade.be. De gevelrenovatie mocht daarvoor wel niet vroeger dan in 2010 zijn uitgevoerd. Eind januari 2014 kiest een professionele jury uit al de inzendingen een shortlist met tien projecten. Hierna kan het online stemmen beginnen. Deze online stemmen bepalen wie er tijdens de prijsuitreiking op Batibouw naar huis gaat met de publieksprijs. Verder verkiezen ook nog een architecten- en persjury een project uit de lijst. Vanaf 22 februari wordt de volledige shortlist voorgesteld in de Astridhal.

Sessies betaalbaar wonen

Aansluitend op één van de hoofdthema’s van de beurs worden vanaf zondag 23/02 dagelijkse informatiesessies gehouden rond het thema betaalbaar wonen. Deze sessies zullen plaatsvinden in de Conference Room in Paleis 5.

Premiesessies

Eveneens in de Conference Room worden op zondag 23/02, woensdag 26/02 en zaterdag 01/03 specifieke premiesessies gehouden, die de consumenten wegwijs maken in de soms complexe materie van groene premies en fiscale voordelen. Hoeveel bedragen ze? Hoe vraag ik ze aan? Dit zijn de belangrijkste vragen die zullen worden beantwoord. Voor meer informatie, of om zich in te schrijven, kan men terecht op www.premiesessies.be.

Paleis 10 wordt themapaleis duurzaam bouwen en hernieuwbare energie

Paleis 10 is de laatste jaren uitgegroeid tot de place to be voor iedereen die op zoek is naar toepassingen op het gebied van hernieuwbare energie. Inspelend op de tijdsgeest wordt deze hal dit jaar uitgebreid met het thema duurzaam bouwen. Hernieuwbare energie maakt immers steeds meer deel uit van een bredere totaalvisie op energieopwekking en –besparing, hetgeen wordt gereflecteerd in de lijst met aanwezige exposanten. In Paleis 10 zal men nu dus ook algemeen energie-advies kunnen inwinnen, maar ook meer te weten komen over bio-ecologisch bouwen, over de werking van laadpalen voor elektrische wagens en nog veel meer…

Awards

Batibouw is ook het decor van een aantal prestigieuze prijsuitreikingen; denk maar aan de Communication Awards (donderdag 20 februari), de ECO Award (datum TBC) en de Belgian Building Awards (woensdag 26 februari).

Orde van Architecten aan het feest

Architectuurliefhebbers kijken natuurlijk uit naar deze Belgian Building Awards, maar zij herinneren zich vast en zeker ook de manier waarop de Orde Van Architecten in 2013 haar vijftigjarig bestaan vierde. De Orde plaatste één verrassende en unieke kubus – versierd met architectuurfoto’s, quotes, grafische elementen enz. – in elke provincie van België. Om deze verjaardag een feestelijke verlenging te bieden, zullen al deze 10 kubussen op Batibouw aanwezig zijn, verspreid over de gehele Parklane (centrale verbindingsas boven alle hallen).

Concept & Build for Students

Op Concept & Build for Students, dat plaatsvindt op 26 februari 2014, zal niemand minder dan de Belgisch-Deense architect Julien De Smedt studenten architectuur, interieurarchitectuur en design toespreken. Julien De Smedt is de oprichter en manager van JDS Architects, een internationaal gerenommeerd architectuurbureau met kantoren in Brussel, Copenhagen en Shanghai. Na de conferentie krijgen de studenten de kans om nader kennis te maken met de verschillende Concept & Build exposanten, in de foyer van het Auditorium 2000.

Innovation Lounge

Batibouw wordt dit jaar opgeluisterd met een unieke ‘Innovation Lounge’ . In een voor de gelegenheid speciaal gecreëerde ruimte tussen Paleis 11 en Paleis 12 van Brussels Expo, zal gedurende de hele beurs een selectie van de grootste productnieuwigheden van Batibouw 2014 te bewonderen zijn. Een zone dus waar de bezoeker op één plaats de meest vooruitstrevende nieuwigheden kan ontdekken.

BouwForum

Het BouwForum van de Confederatie Bouw vindt plaats op de eerste professionele dag van Batibouw, op 20 februari 2014 in Auditorium 2000.

Build-IT

Build-IT, het enige platform voor ICT-diensten die zich op de bouwsector richten, ontwikkelde in de loop van de vijf vorige edities een sterke eigen identiteit. Het is een echte beurs-in-een-beurs, die een specifieke maar tegelijkertijd ook steeds uitgebreidere doelgroep aanspreekt. Op 20 en 21 februari 2014 kan de professionele bezoeker die een Batibouw-ticket heeft Build-IT gratis bezoeken.

Voor een volledig overzicht van deze en de vele andere evenementen die op Batibouw worden georganiseerd, raadpleeg de evenementenkalender op www.batibouw.com. Deze kalender wordt geregeld geüpdatet.

Batibouw Jobwall

Werkgelegenheid in de bouwsector blijft de komende jaren ongetwijfeld een ‘hot topic’. Batibouw wil enthousiaste kandidaten mee aan de juiste job helpen, en lanceert daarom de Batibouw Jobwall; in de Parklane (centrale verbindingsas tussen de Paleizen) ter hoogte van de twee satellieten worden jobaanbiedingen in de bouwsector verzameld.

Thema's

Drie thema’s zullen als rode draad doorheen de beurs lopen: ‘bijna-energieneutraal bouwen’, ‘betaalbaar wonen’ en de ‘comeback van hout’. Alles over deze thema's leest u op Thema`s Batibouw 2014: Bijna Energieneutraal Bouwen, Betaalbaar wonen en De comeback van Hout

Ook interessant