Terras en oprit

Belgisch tuindesign voor eindeloze zomernachten

Belgisch tuindesign voor eindeloze zomernachten
Laat de zomernachten maar snel komen. Onder de sterrenhemel van een zwoele avond voeren we de beste gesprekken, smeden we banden voor het leven, vinden we rust in de woelige wereld. Om ook in België langer van onvergetelijke nachten te kunnen genieten, ontwikkelde het Metaalatelier van Tinel uit Gentbrugge twee bijzondere objecten: een barbecue van cortenstaal en een verschuifbaar regen- en zonnescherm voor boven de tuintafel.

Samen rond de barbecue

Deze barbecue van cortenstaal brengt mensen samen. Zowel zijn kubusvorm als zijn hoogte is ideaal om met een hele groep rond de vlammen te zitten. De kolen liggen op het verzonken rooster, vlees en andere ingrediënten maak je klaar op het in de hoogte verstelbare grillrooster. Na de maaltijd haal je de roosters eraf en maak je van de barbecue een vuurkorf waarrond je tot diep in de nacht kunt napraten.

Belgisch tuindesign voor eindeloze zomernachten

Handwerk

De barbecue wordt met de hand en op bestelling gemaakt in het metaalatelier van Tinel Interieurs in Gentbrugge door Pieter Tinel. “Deze barbecue ontwikkelen voelde heel natuurlijk aan. Als metaalkunstenaar werk ik dagelijks met vuur. Vuur en een barbecue, dat hoort bij elkaar. Na enkele barbecues ontworpen te hebben, bedacht ik deze sobere vorm.”

Barbecue als sculptuur

De barbecue is gemaakt van cortenstaal: ijzer met onder meer een beetje koper in. De typische roestkleur vormt een soort natuurlijke anticorrosielaag, waardoor je de barbecue ook nooit hoeft te schilderen. De barbecue is een sculptuur en gebruiksvoorwerp tegelijk. Opbergen in het tuinhuis hoeft dus niet, en je hoeft er ook geen beschermende hoes rond te doen.

Belgisch tuindesign voor eindeloze zomernachten

Buiten genieten, zelfs in de regen

Een parasol boven de tuintafel moet je vaak verschuiven naargelang de positie van de zon. Bij regen heb je bovendien altijd wel iemand die niet droog zit. “De zon is voortdurend in beweging”, vertelt Pieter Tinel. “Daarom ontwikkelden we deze overkapping waarbij je het doek zelfs tot een stuk buiten de structuur kunt schuiven.”

Belgisch tuindesign voor eindeloze zomernachtenTinel kreeg steeds vaker de vraag naar een strakke tuintafeloverkapping waarmee je ook bij een regenvlaag buiten kunt blijven zitten. Omdat regenwater zelfs het strakste doek laat buigen, bedacht Pieter Tinel een oplossing die toch vlak is, gebaseerd op mechanische logica van het gewicht van water. “In het midden van het zeil zit een opening waar alle druppels naartoe glijden. Onder de opening bevindt zich een opvanggoot die het water naar de zijkanten van de constructie laat lopen. Zo blijf je altijd droog.” Die goot is meteen ook de baar waarmee je het zeil kunt verschuiven.

De constructie kan in alle tinten worden gelakt, maar de mooiste combinatie is een witte structuur met een wit scherm. Omdat iedereen altijd droog zou kunnen zitten, is de structuur heel ruim: 3,5 x 6 m. Het zeildoek meet 3,5 x 3,5 m. Dankzij de baar laat je het scherm volgens de stand van de zon over de hele structuur rijden, tot ongeveer 2 meter erover. Zo vormt het scherm een elegant antwoord op het Belgische weer.