Architectuur

Belgian Building Awards 2022: dien je kandidatuur in

Belgian Building Awards 2022: dien je kandidatuur in
Op dinsdag 24 mei 2022 worden de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw. Dit evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. De Belgian Building Awards zijn een organisatie van Batibouw in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Inschrijven kan tot en met 18 maart 2022.

Voor de Architectuurawards worden prijzen toegekend in vier categorieën, waarvan twee nieuwe.

Rookie of the Year

In de categorie Rookie of the Year gaan we op zoek naar een jong Belgisch architectenbureau dat vernieuwende architectuur weet te koppelen aan een degelijk management. Voor deze categorie komen bureaus in aanmerking die maximum 10 jaar bestaan (oprichtingsjaar 2012 of later) en waarvan minstens de helft van de zaakvoerders niet ouder is dan 35 jaar (geboortejaar 1987 of later).

Groepswoningbouw

De categorie groepswoningbouw bekroont projecten die op innovatieve wijze erin slagen om in één project meerdere woningen te combineren en daarbij een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. Zowel nieuwbouw- als renovatie- en restauratieprojecten komen in aanmerking. Niet de schaal van het project is bepalend maar wel het innovatieve karakter, de kwaliteit van de architectuur en het out-of-the-boxdenken. Het project moet opgeleverd zijn in 2019 of later.

Herbestemming

De categorie herbestemming bekroont een project dat op innovatieve wijze een nieuwe toekomst heeft gegeven aan een bestaand pand met respect voor de voorgeschiedenis van dit gebouw. Het project moet opgeleverd zijn in 2019 of later. Het gebouw moet blijk geven van architecturale kwaliteit en een innovatieve aanpak.

Pioneer Award

De Pioneer Award bekroont een architect, een externe persoon of organisatie die op een bepaald vlak een pioniersrol vervuld heeft door als een van de eersten zijn nek uit te steken voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit in de breedst mogelijke betekenis van het woord ten goede zal komen. Door een out-of-the-boxaanpak is de persoon/de organisatie erin geslaagd een bepaalde problematiek onder de aandacht te brengen en heeft hij/zij anderen ervan overtuigd om zijn voorbeeld te volgen. Voor deze categorie kan men zich niet kandidaat stellen. Het is de jury zelf die op zoek gaat naar interessante kandidaten en een winnaar.

Hoe deelnemen?

Deelnemen aan de architectuurawards kan enkel door het online het deelnameformulier in te vullen via de website van de Belgian Building Awards.

De uiterste datum van inschrijving is vrijdag 18 maart 2022. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking die plaatsvindt op dinsdag 24 mei 2022 op Batibouw.