Architectuur

Gare Maritime wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building

Gare Maritime wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building
Gare Maritime - Foto © Filip Dujardin
Gare Maritime, de ‘stad waar het nooit regent’ op de Brusselse site van Tour & Taxis van Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), is zopas bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. De eervolle vermelding is voor de circuskerk in Gent van Plano Architecten. Na de bekendmaking van de 3-2-1 Façadeaward op 25 mei en de Circular Building en Pioneer Award op 31 mei zijn nu alle winnaars van de Belgian Building Awards 2021 gekend. Tijdens de fysieke uitreiking van de volgende editie in 2022 op BATIBOUW zullen ook de winnaars van deze editie in de bloemetjes gezet worden.

De prijsuitreiking van de Belgian Building Awards op BATIBOUW werd eerder dit jaar uitgesteld omwille van het coronavirus, maar uitstel is geen afstel. De winnaars werden deze keer bekendgemaakt via persreleases en reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be.

Dit jaar werd de nieuwe categorie Utility Building in het leven geroepen, die projecten in de utiliteitsbouw bekroont zoals bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen, musea, winkels, sportinfrastructuur,... Voor de beoordeling keek de jury naar de architecturale kwaliteit, de originaliteit, de out-of-the-boxaanpak en de duurzaamheid in de meest brede betekenis van het woord.

Gare Maritime
Gare Maritime - Foto © Filip Dujardin

Utility Building Award voor Gare Maritime

De jury kon niet om Gare Maritime heen. Eerder werd dit toonaangevende reconversieproject al gelauwerd met een eervolle vermelding in de categorie Circular Building. Nu schiet Gare Maritime hoofdvogel af in de categorie Utility Building.

Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa.

Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.

Eervolle vermelding voor eerste circuskerk van België

De eerste circuskerk van België van Plano Architecten krijgt een eervolle vermelding in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021. Deze transformatie van parochiekerk tot hedendaagse circusschool is een atypisch maar zeer geslaagd voorbeeld van een herbestemming. Het ontwerp kwam tot stand vanuit een groot respect voor de architectuur van het gebouw, en na een intensief participatief onderzoek.

De circuskerk vormt een uitzonderlijk verhaal waarbij het spanningsveld tussen vorm en functie de basis vormt. Het bureau hoopt met deze geslaagde herbestemming anderen te kunnen inspireren.

eerste circuskerk van België van Plano Architecten
PLANO Circusplaneet - Foto: © Johnny Umans

De andere genomineerden

Ook deze projecten prijkten op de shortlist in de categorie Utility Building: Jeugdcentrum Kiel, Antwerpen (awg architecten), nieuwe hoofdzetel ORES, Charleroi (archipelago architects), kunstencentrum nOna, Mechelen (dmvA), Chai du Domaine de Bousval (AWAA pour CWARCHITECTS S.R.L.) en Sportinfrastructuur Brugsche Rugby Club, Brugge (net architectuur). De genomineerde projecten stonden de voorbije weken in de kijker op architectura.be.

Ook interessant