Tuin

Belg bakt het liefst een worst op de BBQ

Uit recent onderzoek van BBQ-specialist Campingaz naar de barbecuegewoontes van Belgen en Nederlanders blijkt nog maar eens hoezeer Belgen van barbecueën houden. Gemiddeld barbecuet de grootste groep zo’n 6 tot 11 keer per jaar (34%) gevolgd door 1 tot 6 keer per jaar (32%). We gooien dan het liefst worst (57%), brochette (48%) of kip (38%) op de BBQ. Waar we een absolute hekel aan hebben bij het barbecueën is slecht weer (68%) en het schoonmaken van de BBQ (54%).

Tijdens de vakantieperiode in 2012 werden consumenten in Nederland en België die een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue hebben aangeschaft ten behoeve van hun eigen huishouden aan een vragenlijst onderworpen. Er werden telkens 300 gebruikers per land ondervraagd, evenredig verdeeld over de 3 type barbecues. Een overzicht van de meest opvallende resultaten.

Waar letten Belgen op bij aankoop van hun BBQ?
Wanneer we een BBQ aankopen letten we vooral op de prijs, de grootte en de functionaliteiten. Hoe onze BBQ er precies uitziet doet er duidelijk minder toe. Hoewel we wel steevast opteren voor een sober kleur, zoals zwart (55%) op een afstand gevolgd door zilver (15%).

Gas vs elektrisch vs houtskool
De meningen zijn verdeeld over welke soort barbecue we nu dienen te gebruiken : een houtskool-, elektrische of gasbarbecue? Aanhangers van een gasbarbecue vinden de korte bereidingstijd (61%) en de temperatuurregeling (56%) een absoluut voordeel. Liefhebbers van een barbecue die op houtskool werkt zien de lage kost dan vooral als een voordeel (63%). Gebruikers van een elektrische barbecue halen voornamelijk het makkelijk schoonhouden (63%) en het feit dat je deze BBQ ook binnenshuis kan gebruiken (56%) aan als drijfveren om voor dit type BBQ te kiezen.

Man vs Vrouw
Vrouwen vinden het relatief belangrijk dat de barbecue na gebruik gemakkelijk schoon te maken is, waar mannen dan weer meer kijken naar de warmteverdeling over het kookoppervlak en het soort brander.
Vrouwen verkiezen steevast een stukje kip op de barbecue. Slechts 38% vindt dat een man achter de BBQ hoort te staan.


Campingaz Bonesco BBQ

België vs Nederland
Bij het eerste lentezonnetje krijgen Belgen het snelst de kriebels om de barbecue boven te halen (56% tov 38%). Ook barbecueën wij tijdens de vakantie het liefst zoveel mogelijk (53% tov 37%).
Waar verschillen zijn, zijn er ook gelijkenissen. Zowel Belgen (8 op de 10) als Nederlanders (9 op de 10) zijn zich goed bewust van de veiligheidsrisico’s die samenhangen met barbecueën. Zo steekt slechts een marginaal deel (7%) BE, 4% NL) de barbecue aan met brandbare vloeistoffen als spiritus, benzine of petroleum.

Ook interessant