Architectuur

Begraafplaats Kortrijk: Souto de Moura meets SumProject

Na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd aan SumProject en Eduardo Souto de Moura de ontwerpopdracht toegewezen voor het nieuwe crematorium Het Uitzicht in Kortrijk. De opdracht van de architecten bestond uit de integratie van een uitvaartsite in een landschappelijke begraafplaats. De combinatie van een serene context, een ceremonieel programma en een functioneel gebouw leidde tot een opmerkelijke architectuur.

Het gebouwencomplex bestaat uit een grote en een kleine aula, enkele onthaalkantoren en familieruimtes. Deze functies zijn aangevuld met een technische zaal met drie crematieovens met alle nodige milieutechnieken en filtering.

De architecten ontwierpen een gebouw dat in het landschappelijke terrein verzonken is. Het crematorium steekt slechts een meter boven de grond uit. Het groene dak vormt een tafel in het landschap. Het gebruik van architecturaal beton en het concept waardoor daglicht doordringt in het hele gebouw zijn bepalende factoren in de beleving van het gebouw.

De architecten

De Portugees Eduardo Souto de Moura is de architect van de eenvoud en de harmonie, die graag werkt met materialen als beton, natuursteen, koper en hout. Ook deze kenmerken zijn duidelijk terug te vinden in het ontwerp van het Kortrijkse crematorium. Souto de Moura heeft begin juni 2011 uit de handen van president Obama de Pritzker-prijs, de nobelprijs voor architectuur, gekregen voor zijn volledige en indrukwekkende oeuvre.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant