Architectuur

Massale belangstelling voor lezing Souto de Moura in Kortrijk

Nog tot het einde van de maand kan u in Kortrijk gaan kijken naar de tentoonstelling van Souto de Moura. Op 19 oktober organiseerde Eternit een lezing van de Pritzker Price-winnaar.
Het was niet de eerste keer dat Souto de Moura op bezoek was in Kortrijk. Vorig jaar nodigde Archipel hem ook al uit voor een lezing waar meer dan 500 architecten op af kwamen. Dat kaderde vooral in het ontwerp van het crematorium in Kortrijk waarvoor Souto de Moura samenwerkte met Sum Project. Het crematorium dat gerealiseerd werd op dezelfde site als de begraafplaats van Secchi en Vigano mocht dit weekend trouwens de eerste bezoekers ontvangen. Later meer daarover.

Nu Eduardo Souto de Moura onlangs als tweede Portugese architect in de voetsporen trad van zijn mentor en stadsgenoot Alvaro Siza, hoeft het niet te verwonderen dat de lezing die Eternit organiseerde in Kortrijk afgeladen vol zat.

“In het geval van Souto de Moura is er geen man achter de architect”, vertelde Filip Canfyn die als curator van de tentoonstelling de architect mocht inleiden. “Bij Souto de Moura zijn mens, architect en zijn werk identiek. Alles staat in het teken van rechte lijnen, bescheidenheid en puurheid. Capsones, volgens mij kent hij het woord zelfs niet”, aldus Filip Canfyn.

Lees verder op Architectura.be