Architectuur

Tentoonstelling Edouardo Souto de Moura in Kortrijk

Edouardo Souto (de) Moura heeft begin juni uit de handen van president Obama de Pritzker-prijs, de zogenaamde Nobelprijs voor architectuur, gekregen voor zijn volledige en indrukwekkende oeuvre. De 58-jarige architect mag zich nu, samen met starchitects als Jean Nouvel, Zaha Hadid, Herzog-de Meuron, Norman Foster en met meer ingetogen bouwmeesters als Peter Zumthor, Tadao Ando, Oscar Niemeyer, landgenoot-leermeester Alvaro Siza, tot de eregalerij van de grootste ontwerpers van de laatste vijftig jaar rekenen.

Naar aanleiding van deze prestigieuze bekroning van een nog altijd zeer creatieve carrière werd een tentoonstelling samengesteld door André Campos, rechterhand van Souto en projectbegeleider van het in aanbouw zijnde crematorium in Kortrijk, dat Souto ontwierp in samenwerking met het Belgische bureau Sum Projects. Met onuitgegeven materiaal (schetsen, foto’s, plans, maquettes, …) worden de vijftig projecten, die de toparchitect indiende voor evenveel wedstrijden, uitgebreid in beeld gebracht. ‘Edouardo Souto Moura Concursos 1979-2010’ loopt tot begin september in de Architectuurfaculteit van de Universiteit van Porto en gaat dan op reis naar Italië en Zwitserland, om af te sluiten in Lissabon.

Vandaag kunnen we u fier meedelen dat deze expositie in oktober exclusief naar Kortrijk komt, in een productie van André Campos en Bart Canfyn en met de steun van de Stad Kortrijk. In de Paardenstallen, tussen het Broelmuseum en de Budatoren, worden tussen 1 en 30 oktober vele architectuurliefhebbers uit België, Nederland en Frankrijk verwacht. Een internationale publicatie (Portugees/Engels met vertaling en commentaar in Nederlands en Frans) wordt aangeboden als blijvende herinnering aan de schitterende projecten.

Het crematorium wordt in dezelfde periode officieel geopend en Souto zelf zal dan ook de tentoonstelling met een bezoek vereren.

Ook interessant