Duurzaam Bouwen

Bamboe als duurzame grondstof voor de toekomst

Op 16, 17 en 18 september stellen IKEBANA EFRO en Bebamboo bvba bamboe in de kijker als nieuwe groene grondstof voor een duurzame toekomst, via het event Bam’boosting the future. Dit gaat door op de Korenmarkt in Gent, waar enkele geodomes te bewonderen zullen zijn, opgetrokken uit Belgische bamboehalmen. Op zaterdag zijn er optredens van Ode Gand, op zondag dient het plein als ontmoetingsplaats voor de Autovrije Zondag in Gent. Tussendoor kan de geïnteresseerde bezoeker van alles vernemen over de bamboeplant en zijn voordelen.

Naar aanleiding van World Bamboo Day, www.worldbambooday.org, op 18 september organiseren Ikebana EFRO en Bebamboo bvba het event Bam'boosting the future. Ze willen een optimistische en realistische toekomst schetsen aan het grote publiek, waar groene grondstoffen, duurzaam bouwen, hernieuwbare energie en een eerlijke Noord-Zuidhandel centraal staan als basis voor de Vlaamse economie. Zij menen dat bamboe de grondstof van de toekomst is: licht, sterk, recycleerbaar, groeit zeer snel en kan overal geteeld worden. Na vier jaar is een scheut volledig verhout en gebruiksklaar, omgerekend is dit minstens 10 maal sneller dan voor tropisch hardhout. Hierdoor kan bamboe de druk op de tropische regenwouden reduceren.

Tijdens het weekend van 17 en 18 september zal het consultingplatform IKEBANA EFRO de vele toepassingen van bamboe toelichten a.d.h.v. beeldmateriaal en brochures, terwijl het Gents bedrijf Bebamboo bvba de nieuwe generatie domes zal voorstellen. De domes zijn volledig vervaardigd uit bamboe en kunnen verschillende functies invullen: evenementen, festivals, architecturale toepassingen en noodshelters. Het geheel wordt in een feestelijk jasje gestoken dankzij een optreden van OdeGand en enkele DJ-sets. Op zondag 18 september is het ‘Wereld Bamboe Dag’ en zal het duurzame karakter van bamboe in de verf gezet worden. Voor deze gelegenheid maakt de stad Gent gebruik van het bamboedorp als ontmoetingsplek voor de Autovrije Zondag. Die dag zullen alle wandelingen en fietstochten vertrekken vanop de Korenmarkt. Met andere woorden, er zijn voldoende redenen om tijdens het weekend van 17 en 18 september af te zakken naar het muzikaal en artistiek bamboedorp op de Korenmarkt in Gent.

De keuze voor de Stad Gent was eveneens voor de hand liggend. De stad heeft immers als doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en fungeert reeds als ontmoetingsplek voor diverse duurzame initiatieven zoals donderdag veggiedag, autodelen, fietspunten, energie-audits, gevelverfraaiing, etc. Het duurzame event wordt dan ook feestelijk geopend door burgemeester Daniël Termont op vrijdagavond 16 september.

Ook interessant