Nieuwbouw

BNP Paribas Fortis bouwt nieuw hoofdkantoor in Brussel

BNP Paribas Fortis gaat haar huidige hoofdkantoor aan de Warandeberg in Brussel slopen en daarvoor in de plaats een nieuw, supermodern en energievriendelijk kantoor bouwen. Het nieuwe gebouw, een ontwerp van het Oostenrijkse bureau Baumschlager Eberle, wil zich beter integreren in de omgeving. De nieuwe hoofdzetel komt op dezelfde hoogte als de omliggende gebouwen, de huidige zwarte torens van architect Van Kuyck staken er nog bovenuit. Er is ook gekozen voor verticale lijnen, die aansluiten bij de stijl van de omliggende gebouwen. Daarnaast komt er aan de Ravensteinstraat ook een galerij met openbare ruimtes. Op het plein voor het kantoorgebouw wil men bomen, als link met het Warandepark.

Het huidige gebouw aan de Warandeberg 3, naast het Paleis voor Schone kunsten dateert uit 1971 en was oorspronkelijk de hoofdzetel van de Generale Bank. Het bestaat uit 3 delen: de 2 karakteristieke zwarte torens met daartussen een gebouw met één verdieping. Het gebouw is van de hand van de bekende architecten Hugo Van Kuyck, Pierre Guillissen, Christian Housiaux en Jacques Boccard. Voor de inrichting tekende een van de grootste Belgische naoorlogse designers: Jules Wabbes. Het meubilair in kwestie behoort inmiddels tot het historisch kunstpatrimonium van BNP Paribas Fortis en was in 2012 nog te bezichtigen in een tentoonstelling in de Bozar.

Door de centrale ligging in hartje Brussel en dankzij de goede verbindingen met het openbaar vervoer is de Warandeberg een uiterst interessante lokatie. De bank heeft enige tijd overwogen om de interessante ligging ten gelde te maken op de vastgoedmarkt en zelf te verhuizen naar de Noordwijk maar heeft uiteindelijk dat plan opgeborgen. De hoofdzetel blijft dus aan de Warandeberg.

De kostprijs bedraagt ongeveer 170 à 180 miljoen euro voor de constructie, zonder btw, afbraakkosten en kosten van de verhuizing. BNP Paribas Fortis verzekert dat dit "marktconform" is.

Het oude hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel
Het oude hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel

Ook interessant