Architectuur

Kosten hoofdkantoor Apple rijzen de pan uit

De kosten voor het nieuwe hoofdkantoor van technologiereus Apple in Cupertino zijn, nog voordat een spade de grond in is gegaan, opgelopen tot meer dan vijf miljard dollar. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van schattingen door medewerkers van Apple met kennis van het bouwproject.

Daarmee zou het door Foster + Partners ontworpen gebouw al ruim een miljard duurder worden dan de nieuwbouw van het World Trade Center in New York. Goedkoop was het project om te beginnen al niet.

Toen oprichter Steve Jobs vier maanden voor zijn dood in oktober 2011 de eerste schetsen presenteerde aan de gemeenteraad van Cupertino, werden de kosten al geraamd op circa drie miljard dollar.

"Dit is niet de goedkoopste manier om iets te bouwen'', erkende Jobs destijds ook zelf. Hij wees onder meer op de enorme glazen panelen waaruit de ringvormige gevel van ruim twaalf meter hoog komt te bestaan. "Er zit geen recht stuk glas in het hele gebouw'', aldus de toenmalige topman, die sprak van 'een soort ruimteschip'.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant