Nieuwbouw

VN-hoofdkantoor Kopenhagen officieel in gebruik

Het nieuwe regionale hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Kopenhagen is op 4 juli officieel in gebruik genomen. Architectenbureau 3XN heeft het gebouw een symbolische vormgeving meegegeven. UN City, zoals het regionale hoofdkantoor heet, heeft de vorm van een achtpuntige ster. Dit is een duidelijke verwijzing naar de identiteit en het werk van de Verenigde Naties, stelt 3XN. Daarmee geeft het architectenbureau invulling aan het verzoek van de VN om een iconisch gebouw dat de waarden en de autoriteit van de organisatie zou uitdrukken.

Referentiepunt
Het gebouw strekt ruimtelijk uit naar alle delen van de wereld. Een sculpturale trap in het interieur verwijst naar het doel van de VN om een wereldwijde dialoog te stimuleren. Vanuit de lucht, maar ook vanuit de stad en vanaf het water gezien, is het stervormige gebouw een duidelijke visueel referentiepunt.

UN City is gesitueerd op een kunstmatig eiland aan Marmormolen (Marmeren Pier), ten noorden van het stadcentrum van Kopenhagen. Het hoofdgebouw bestaat uit witte volumes, die rusten op een basis van geoxideerd staal, vergelijkbaar met de roestige uiteinden van de pier.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant