Architectuur

Australië zoekt ontwerpen nieuwe hoofdstad

De Australische stichting Centenary of Canberra heeft een internationale prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van de ‘nieuwe hoofdstad’ van Australië.
Deelnemers van over de hele wereld kunnen zich inschrijven om de nieuwe hoofdstad te ontwerpen. De opdracht is om een 21e-eeuwse hoofdstad te ontwerpen waarin rekening wordt gehouden met thema’s als duurzaamheid, stadsdichtheid en het historische verleden van Canberra. De prijs die gewonnen kan worden is 100.000 Australische dollars.

Karl Fender, president van het Australian Institute of Architects over de prijsvraag: “CAPItheticAL opent als hypothetische prijsvraag deuren voor de toekomst voor steden om zich te ontwikkelen. De ontwerpers moeten in hun ontwerpen aangeven hoe om te gaan met alledaagse thema’s als de opwarming van de aarde en met hoe de steden nu gebruik maken van de gebruikte en ongebruikte grond.”

Houten kist als uitnodiging

De prijsvraag CAPITheticAL is uitgeschreven naar aanleiding van het honderd jarig bestaan van de stad Canberra in 2013. In 1911 werd er tevens een prijsvraag georganiseerd voor het huidige Canberra. De Amerikaanse architecten Walter Burley Griffin en Marion Mahony Griffin wonnen toen van de 725 deelnemers.

Lees verder op Architectenweb.nl