Architectuur

Art nouveau centraal tijdens de Heritage Days 2023

Art nouveau centraal tijdens de Heritage Days 2023
Dit weekend vinden de jaarlijkse Heritage Days / Open Monumentendagen plaats in het Brussels Gewest. Op meer dan 150 plaatsen kunnen bezoekers genieten van moois dat Brussel te bieden heeft. ​

Het thema van de open monumentendagen dit jaar is niet toevallig Art Nouveau. Het jaar 2023 werd uitgeroepen tot hét Art Nouveaujaar in Brussel en dat blijkt een overdonderend succes te zijn!

“De Heritage Days zijn de gelegenheid bij uitstek om Brusselse erfgoedparels te ontdekken die normaal verborgen blijven voor het grote publiek. Dit jaar staan ze in het teken van art nouveau. Het hele Art Nouveaujaar is nu al een verpletterend succes, met meer dan 700.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit weekend zetten we Brussel opnieuw in de kijker als wereldwijde hoofdstad van de art nouveau. Reserveer tijdig, want de tickets vliegen de deur uit,” zegt Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.


De 35e editie van de van de Brusselse Heritage Days / Open Monumentendagen dompelt je onder in de wondere wereld van de art nouveau. ​

Waar vonden de ontwerpers hun inspiratie? Welke materialen werden gebruikt en waar kwamen die vandaan? Wat is de invloed van art nouveau op de (Brusselse) architectuur van vandaag? ​ Je ontdek het dit weekend tijdens de bezoeken en rondleidingen.

Art nouveaujaar 2023 gi-gan-tisch succes

Het thema van de open monumentendagen is geen toeval. 2023 werd uitgeroepen tot de hét jaar van de Art Nouveau in Brussel.

In 1893 legde architect Victor Horta de laatste hand aan het Tasselhuis. Daarmee gaf hij het startschot van de art nouveau in Brussel én wereldwijd. 130 jaar later grijpt Brussel deze verjaardag aan om de stad in de kijker te zetten als de enige echte hoofdstad van de art nouveau.

Een heel jaar lang worden evenementen, expo’s en rondleidingen georganiseerd voor een Brussels, Belgisch en internationaal publiek. ​ En dat publiek geniet met volle teugen. Meer dan 700.000 mensen namen reeds deel aan een activiteit in het kader van het Art nouveaujaar 2023. Dat is daarmee nu al een heel groot succes.
​​
​Ter gelegenheid van het art nouveaujaar lanceerde visit.brussels een Art Nouveau Pass waarmee bezoekers verschillende emblematische art nouveau sites in het gewest kunnen bezoeken.

Ambassades openen opnieuw de deuren

Brussel is niet enkel de art nouveau hoofdstad, het is ook een diplomatieke hoofdstad. Diplomaten uit de hele wereld werken en verblijven hier, dikwijls in zeer bijzondere gebouwen.

Dit jaar zijn opnieuw tal van ambassades en residenties te bewonderen door het grote publiek. De Heritage Days zijn een unieke gelegenheid om deze bijzondere plaatsen te ontdekken.

Reservaties

Net zoals voor de afgelopen edities moeten bepaalde rondleidingen worden gereserveerd. Dit voorkomt lange rijen en helpt de bezoekerstroom in de gebouwen in goede banen te leiden.