Architectuur

Architectuur- en bouwdag op Antwerpse boekenbeurs

Op 4 november zal de Antwerpse boekenbeurs volledig in het teken staan van Architectuur en bouwen. Samen met Boek.be, de organisator van de boekenbeurs, hebben Architectura en Livios de krachten gebundeld om een uitgebreid programma uit te werken in het teken van bouw- en architectuur(boeken).

Voor de concrete uitwerking van het programma hebben de organisatoren enkele grote namen kunnen strikken, niet alleen uit de architectonische, maar ook uit de literaire en politieke wereld. Zo maken onder meer Stéphane Beel, Patrick Janssens, Mieke Vogels, Arnon Grunberg, Alfredo De Gregorio en David Van Severen hun opwachting op de architectuur- en bouwdag.

De architectuur- en bouwdag richt zich zowel naar architecten en architectuurliefhebbers als naar bouwers en verbouwers die concrete tips kunnen gebruiken voor de bouw, de renovatie of inrichting van hun huis. Architectura neemt het architectuurluik voor zijn rekening en kan daarvoor rekenen op de medewerking van onder meer VAI (Vlaams Architectuurinstituut), BVA (Bond Vlaamse Architecten), Antwerp Architects, Antwerpen Averechts, de sponsors Gyproc en Isover en diverse uitgeverijen.

Livios focust zich op het bouw- en verbouwgebeuren en heeft hiervoor de steun gekregen van onder meer VIBE en Kamp C.

Op het programma staan onder meer een architectuurwandeling, een panelgesprek met drie vooraanstaande architecten, een lezing en enkele case studies rond duurzaam bouwen. De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de verkiezing van het meest inspirerende bouw- en architectuurboek. Voor de bouw- en interieurboeken heeft Livios een panel van lezers samengesteld. Architectura heeft een vakjury en een architectenjury bijeen geroepen om de architectuurboeken te evalueren en te beoordelen.

Programma

Belgium's Best Buildings 11.30u - Groene Zaal
In het boek Belgium’s Best Buildings worden op basis van de top-tienlijstjes van een dertigtal gerenommeerde Belgische architecten de 75 meest interessante gebouwen van België gepresenteerd. Architect Sven Grooten (B-Architecten) laat tijdens een geanimeerde presentatie enkele van deze gebouwen de revue passeren en vertelt op bevlogen wijze waarom ze zo bijzonder zijn. (Luster)

Op wandel langs 'Antwerp's Best Buildings'
Architectuurliefhebbers krijgen de kans om een boeiende geleide wandeling te maken vlakbij

Antwerp expo: de Tentoonstellingswijk en het Kiel. Na de Olympische Spelen van 1920 en de wereldtentoonstelling van 1930 werd dit stadsdeel een staalkaart van uiteenlopende visies op het moderne wonen: pareltjes van nieuwe zakelijkheid naast vooruitstrevende sociale woningbouw.

€ 5 p.p. – 1,5 uur – verzamelen om 12.15u in Ingang 2

Stadsvernieuwing in Antwerpen – Hoe maak je de stad van iedereen?
Het MAS, het Eilandje, 't Groen Kwartier: Antwerpen vernieuwt geleidelijk aan en bewijst dat architectuur en stedenbouw ons land op de kaart zetten. Het stelt de stad ook voor nieuwe uitdagingen, zoals het groeiend tekort aan scholen. Een gesprek over het belang van stadsontwikkeling, met Patrick Janssens (foto), auteurs André Loeckx, Katrijn Apostel en Dirk Janssens (ASP, Exhibitions International, VAi)

Onder architecten 14u - Blauwe Zaal
Architectuur is allesbehalve een exacte wetenschap. Elke architect heeft zijn eigen mening over kwaliteit, functionaliteit, relevantie en andere heikele thema’s. Rik Neven (Architectura.be) nodigt Stéphane Beel (o.a. M Leuven, Singel Antwerpen), David Van Severen (o.a. Villa VOKA Kortrijk) en Alfredo De Gregorio (o.a. Gallo-Romeins Museum Tongeren) uit om te reageren op een reeks treffende citaten van bekende ontwerpers uit binnen- en buitenland. (Architectura.be, Lannoo)

Goed en betaalbaar wonen, het kan! 14u - Groene Zaal
Huizen worden steeds duurder en wachtlijsten voor sociale woningen steeds langer. Een nieuw woonbeleid is hoogst noodzakelijk. Tijd voor een verhelderend gesprek met Mieke Vogels! Zij reikt oplossingen aan om gezinnen aan compacte, goede én betaalbare woningen te helpen. Iedereen heeft immers recht op een behoorlijke woning. (Lannoo)

Architectuur in de Golden Sixties 15u - Blauwe Zaal
In de jaren '60 verscheen de laat modernistische architectuur in het Belgische straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage, zoals het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz.

Yves De Bont en Francis Strauven stellen ‘de Turnhoutse School’ voor, het beste van de golden sixties in Vlaanderen. (Lannoo)

Duurzaam en bio-ecologisch bouwen in de praktijk 15u - Groene Zaal
Duurzaam bouwen is niet langer een trend maar een bittere noodzaak. Kamp C (Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen) en VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen) bundelen de krachten om uit te leggen wat die modewoorden in de praktijk betekenen. Aansluitend lichten 2 architecten een concrete case toe van een duurzame en bio-ecologische woning. (Architectura, Livios)

Arnon Grunberg 16u - Groene Zaal
In Arnon Grunbergs recentste roman, De man zonder ziekte, stelt het hoofdpersonage, een jonge architect, vast dat het de taak van de architect is om het leven van de mens mooier en makkelijker te maken. Humo-journalist Mark Schaevers polst in welke mate Grunberg akkoord gaat met zijn hoofdpersonage en hoe literatuur en architectuur zich in dit opzicht tot elkaar verhouden. (WPG Uitgevers)

Uitreiking meest inspirerende Architectuur- en Bouwboek 16.30u - Blauwe Zaal
Wat is het knapste bouw- of interieurboek en het beste architectuurboek? Aan knappe bouw-, interieur- en architectuurboeken geen gebrek op de Boekenbeurs. Er kan er echter maar één het mooiste zijn. De Livios-lezers verkiezen hun favoriete bouw- en interieurboek. Architectura.be stelde een panel van architecten en specialisten samen om het interessantste architectuurboek te selecteren. (Architectura, Livios)

Doorlopend in de hal bij ingang 2: gratis bouwgids en duurzaam bouwadvies
  • Gratis bouwgids Verstandig Bouwen & Renoveren
    Unieke kans om de (ver)bouwgids “Verstandig Bouwen & Renoveren” gratis mee te nemen indien je als (ver)bouwer aan de voorwaarden voldoet. Alle informatie over het volledige (ver)bouwproces in 400 bladzijden gebundeld. Meer informatie over de voorwaarden op www.verstandigbouwen.be
  • Duurzaam bouwadvies
    Op zoek naar duurzaam bouwadvies? Een adviseur van Kamp C helpt je graag verder. Meer informatie over Kamp C vind je op www.kampc.be