Architectuur

Archifocus gaat op zoek naar mooiste architectuurfoto’s

Op donderdag 19 juni 2014 zal op het evenement I am Architect in KAHO Sint-Lieven in Gent bekend gemaakt worden welke Belgische architectuurfotografen bekroond worden met een Archifocus-prijs 2014. Het is de derde keer dat deze wedstrijd plaatsvindt. Architectuurfotografen kunnen nog tot 1 mei hun beste architectuurfoto’s insturen. Hieruit zal een jury van architecten een shortlist samenstellen waaruit de uiteindelijke winnaars verkozen zullen worden.

De wedstrijd staat open voor alle Belgische beroepsfotografen die regelmatig architectuurprojecten fotograferen. Om deel te nemen volstaat het om van één bepaald project een reeks van vijf foto’s te bezorgen. De wedstrijd is een initiatief van de architectuurwebsite Architectura.be en wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum Duurzaam Bouwen, Xatrax, Goedhart Repro en de verzekeringsmakelaar Assiver.

8 kanshebbers

Uit alle inzendingen zal een architectenjury een shortlist selecteren van 8 kanshebbers waaruit de uiteindelijke winnaars gekozen zullen worden. Deze shortlist zal vanaf 19 mei 2014 te zien zijn op de website www.archifocus.be. Er zullen aparte prijzen uitgereikt worden door een vakjury, een architectenjury en een persjury. De inzending die de hoogste gemiddelde score behaalt voor deze drie jury’s, wint de hoofdprijs. Daarnaast zal ook het publiek een winnaar naar voren te schuiven aan de hand van online stemmen en stemmen via social media-kanalen.

Archifocus 2013

Vorig jaar koos een jury van 16 architectenbureaus een shortlist van 8 projecten uit 41 inzendingen. Het waren deze projecten die in aanmerking kwamen voor een van de vijf prijzen die uitgereikt werden op I Am Architect. De publieksprijs ging naar Steven Massart (C-Mine Genk). Koen Van Damme werd laureaat van de vakjury met zijn foto's van de jeugdherberg in Antwerpen. De architectenjury koos Johnny Umans (Grindbakken Gent) tot winnaar en voor de persjury ging Christoph Van Couteren (De Grote Post in Oostende) met de eer lopen. In 2013 werd voor het eerst ook een ultieme winnaar uitgeroepen, die werd gekozen op basis van de verzamelde scores van de pers-, vak- en architectenjury. Ook hier viel Koen Van Damme in de prijzen.


Steven Massart won in 2013 de publieksprijs met zijn foto van C-Mine Expeditie in Genk

Ook interessant