Aquaduct Leeuwarden van brandwerend prefab beton

  NL   16 december 2013 Bron: Seneca
Aquaduct Leeuwarden van brandwerend prefab beton
Foto; Erik Bootsma
Leeuwarden krijgt een aquaduct waarin speciaal brandwerend beton is verwerkt. Polypropyleenvezels in het betonmengsel moeten het afspatten van beton bij brand voorkomen. Dit project is een van de eerste keren dat in Nederland PP-vezels in prefab beton worden verwerkt. Haitsma Beton heeft de engineering van de prefab elementen verzorgd en deze hebben de brandproeven succesvol doorstaan. Naast de strenge brandveiligheidseisen moeten de prefab elementen voldoen aan CUR Aanbeveling 100 voor Schoonbeton.

Leeuwarden moet vanuit het westen beter bereikbaar worden. Daarom leggen Provincie Friesland en Gemeente Leeuwarden de Westelijke invalsweg aan. Waar deze ontsluitingsweg het Van Harinxmakanaal (beroepsvaart en watersport) kruist, wordt een nieuw aquaduct gebouwd. Hiervoor levert Haitsma Beton, in opdracht van Ballast Nedam Infra, de prefab betonnen elementen (16 stempelbalken en 20 schaaldelen). Het aquaduct moet in december 2014 gereed zijn.

Strikte eisen

Aquaducten moeten net als tunnels aan strenge veiligheidseisen voldoen, ook ten aanzien van brandwerendheid. Zo mogen bij hoge temperatuurbelastingen geen stukken beton afspatten. In dit project moeten de prefab elementen een temperatuur van 1.100 graden minimaal 120 minuten (plus 120 minuten afkoelen) kunnen doorstaan. Proeven hebben aangetoond dat de door Haitsma Beton vervaardigde elementen qua spatgedrag aan de geldende (hydrocarbon) norm voldoet.

Complexe engineering

Na de zomervakantie is Haitsma Beton gestart met de productie van de elementen, waarvan zij zelf de engineering heeft verzorgd. De 16 stempelbalken van ruim 23 meter lengte hebben een dubbele functie: ze houden de tunnelwanden in positie en dragen het dek dat er later bovenop wordt geplaatst. “De op druk belaste balken maken de engineering extra complex, maar daar weten wij wel raad mee”, zegt Karel Bus, Accountmanager bij Haitsma Beton. Dat geldt ook voor het betonmengsel.

De productie van de schaaldelen start pas in 2014. Het betreft hier 20 grote, gekromde elementen (6 x 6,7 x 5 meter) die het aquaduct een mooi afgerond aanzicht zullen geven. Haitsma Beton verzorgt ook het transport van alle 36 elementen.

Effectieve brandwering

Het gebruik van brandwerend prefab beton voor civiele kunstwerken heeft tal van voordelen. Naast het feit dat de toegepaste PP-vezels zeer effectief zijn, is het integreren van passieve brandbescherming in de constructie economisch interessanter dan het gebruiken van brandwerende bekleding. Daarnaast is PP-vezelversterkt beton minder gevoelig voor lekken en beter bestand tegen mechanische beschadiging en vorst-/dooiaantasting.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo