Beton: je kunt er niet omheen voor renovatie

  BE   27 november 2013 Bron: Infobeton
Een innoverend renovatieproject krijgt momenteel vorm in de streek van Leuven. Burgerlijk ingenieur Leen Peeters heeft de leiding over het project. Het veelvuldige gebruik van beton in haar plannen benadrukt ten overvloede het belang van dit unieke materiaal voor renovatiewerken.

Een ambitieus concept en een model dat navolging verdient

Leen Peeters heeft zich op een uitdaging van formaat gestort: ze renoveert een oude hoeve tot een woning die "nagenoeg géén energie" vraagt. Het omvangrijke project heeft als ambitie een globale en duurzame langetermijnvisie rond renovatie neer te zetten. "Het is de bedoeling zo ver mogelijk te gaan wat energiebesparing in de woning aangaat, en te anticiperen op de almaar strengere verplichtingen die binnen 10 of 15 jaar zullen gelden", verduidelijkt de ingenieur. Ze wil haar ervaring delen en haar woning doen uitgroeien tot een renovatiemodel. In dat model eist beton – duurzaam materiaal bij uitstek – zijn plaats op! Gezien de komende energie-uitdagingen is het evident dat elk experiment van dit type het verdient om met argusogen gevolgd te worden. Dat geldt voor particulieren maar ook voor de overheidsinstanties: ook zij speuren naar duurzame oplossingen voor de renovatie van bestaande maar afstandse woningen. Concreet voorziet het project in een dik pak isolatie, efficiëntie in luchtdichtheid en ventilatiesysteem, maximale integratie van hernieuwbare en lokale energie, evenals een tot in de puntjes bestudeerde energieproductievoorziening die hier onder meer bestaat uit een geothermisch gevoede warmtepomp.

Met beton van theorie naar praktijk

"Dit project bevat enorm veel beton", legt de ingenieur uit. "Beton is alomtegenwoordig, al dan niet zichtbaar. Beton bleek ook de enige betrouwbare oplossing te zijn voor vele technische problemen." Net zoals in eender welk renovatieproject waren ook hier sommige versterkings- of herstellingswerken enkel uitvoerbaar met beton in zijn verschillende vormen. Je kunt dus zonder omwegen stellen dat beton onmisbaar is om dit soort werkzaamheden tot een goed einde te brengen.

Uiteenlopende toepassingen en telkens overtuigende resultaten

Beton is een eenvoudig materiaal, maar het leent zich tot uiteenlopende toepassingen. Fabricage en gebruik ervan worden in ons land bovendien meer dan perfect beheerst, wat een feilloze kwaliteit garandeert. In het project van Leen Peeters wordt beton herhaaldelijk gebruikt: funderingspalen, vloerplaat, vloer in gepolijst beton, druklaag, herstelling van gescheurd metselwerk, ringbalk en geprefabriceerde elementen. Beton is de ideale oplossing dankzij zijn eigenschappen: het vervult perfect zijn functie, maakt een einde aan stabiliteitsproblemen en biedt uitkomst bij kwesties rond thermisch comfort, inertie en esthetiek.

De buizen van het geothermische systeem werden geïntegreerd in de betonnen funderingspalen.
De buizen van het geothermische systeem werden geïntegreerd in de betonnen funderingspalen.

Stabiliteit en geothermie gaan hand in hand

Bij een renovatieproject verhogen de herinrichting en de diverse ingrepen de druk op de bestaande draagstructuren en funderingen aanzienlijk. Deze moeten dus versterkt worden, en die regel geldt uiteraard ook voor het project van Leen Peeters. Het zwakke draagvermogen van de bodem en de risico's op latere verzakkingen deden de ingenieur kiezen voor de realisatie van funderingspalen in beton. Zij durfde het bovendien aan te profiteren van deze uitvoering om er een geothermisch systeem in te integreren dat aan de warmwaterproductie in de woning wordt gekoppeld. Twee vliegen in één klap! Deze technische en zuinige oplossing vloeide rechtstreeks voort uit de keuze voor dit soort fundering en voor het inboren van de palen die tot 7 meter diep gaan. "Dit is iets unieks, voor België en misschien wel voor Europa", lacht Leen Peeters. "We hebben de funderingen versterkt door boorgaten aan te brengen in de bodem en daar onder hoge druk beton in te spuiten. De buizen van het geothermische systeem werden aan een stalen wapening bevestigd en meteen na het boren met behulp van een kraan in het verse beton gedreven." De realisatie van betonnen funderingspalen heeft hier een besparing op middelen meegebracht bij de installatie van een systeem voor doeltreffende en hernieuwbare energieproductie.

U begrijpt het: beton maakt zich door zijn techniciteit, gebruiksgemak en duurzaamheid onmisbaar voor alle renovatieprojecten. En Leen Peeters heeft het gekoppeld aan een visionair plan voor een woning die in alle opzichten duurzaam is. Een ronduit overtuigende manier om beton te blijven zien als een materiaal van de toekomst!

Beton is voor vele technische problemen de enige betrouwbare oplossing
Leen Peeters

Meer informatie vindt u op de website van Leen Peeters: www.zehr.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo