Ultradunne onderhoudsvrije brug wint Betonprijs 2013

  NL   22 november 2013 Bron: Remco de Boer
FDN Engineering heeft de Betonprijs 2013 gewonnen in de categorie Betontechnologie. Het ingenieursbureau krijgt de tweejaarlijkse prijs voor de ontwikkeling van een modulaire, onderhoudsvrije brug van ultra-hogesterktebeton (UHSB). De jury prijst FDN voor de “onwaarschijnlijke dimensies” van de brug en voor het lef en doorzettingsvermogen om de innovatie te ontwerpen en uiteindelijk ook – zelf – te bouwen. De gemeente Rotterdam had vorig jaar de primeur.

Met een dek van slechts 65 millimeter dik is de brug niet alleen ultradun, maar ook ultralicht: er was slechts 10 m3 beton voor de 19 meter lange brug nodig, véél minder dan bij reguliere bruggen. De CO2-footprint is evenredig kleiner. Het UHSB is zó compact dat het veel minder snel vies wordt. De brug is dan ook nagenoeg onderhoudsvrij. Daarbij is de prijs lager dan van traditionele concurrenten in hout, staal of gewoon beton. Ook zijn de modulaire elementen snel te monteren met minimale hinder voor de omgeving.

FDN Engineering ontwikkelde de brug in eigen beheer. Rotterdam had vorig jaar de primeur van het eerste exemplaar. De gemeente kondigde in 2011 aan om een bestaande, houten voetgangers- en fietsbrug te willen vervangen door een innovatief alternatief; een die gebruik moest maken van de nieuwste groene technologieën, honderd jaar onderhoudsvrij moest zijn en niet meer mocht kosten dan bestaande concepten. FDN voldeed volledig aan dit zware eisenpakket.

Ultradunne onderhoudsvrije brug wint Betonprijs 2013

De vrije vorm van de brugleuningen is mogelijk dankzij nóg een innovatie. Als wapening zijn namelijk geen staven wapeningsstaal gebruikt, zoals gebruikelijk, maar duizenden staalvezels, een soort naalden. Deze hebben dezelfde functie, maar maken een meer architectonisch ontwerp mogelijk. Behalve de ontwikkeling van de brug was ook de bouw een enorme uitdaging. Toen het niet mogelijk bleek om een bouwer voor de innovatie te vinden, nam FDN met succes zelf de productie ter hand.

Het ingenieursbureau verwacht de komende jaren een groot aantal van de bruggen te kunnen plaatsen. Alleen al in Rotterdam zijn honderden fiets- en voetgangersbruggen tot twintig meter lengte aan vervanging toe. In heel Nederland gaat het naar schatting om enkele duizenden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo