Vastgoed

Appartementen in Amsterdam €400 duurder dan woningzoekenden verwachten

Appartementen in Amsterdam €400 duurder dan woningzoekenden verwachten
Van populaire steden in Europa behoren huurders in Amsterdam tot de groep die het meest betaalt voor een appartement, namelijk €2.200. Zijn huurders zich bewust van hoe hoog de prijzen zijn wanneer ze op zoek zijn naar een appartement? Niet helemaal. De werkelijke huurprijs valt €400 hoger uit dan woningzoekenden verwachten. Dit blijkt uit de Rent Gap Monitor van HousingAnywhere, Europa's grootste platform voor de verhuur van woonruimte voor de middellange termijn. De monitor vergelijkt de werkelijke huurprijzen met het zoekgedrag van huurders bij het vinden van een woning op het platform. Deze huurkloof kan al snel financiële druk veroorzaken bij huurders, aangezien een bedrag tussen de €400 en €500 gelijkstaat aan het maandelijkse boodschappenbudget voor een tweepersoonshuishouden, volgens het Nibud.

Niet alleen in Amsterdam, maar in alle grote Europese steden blijken de werkelijke huurprijzen hoger te liggen dan verwacht. Woningzoekenden in Keulen, Rome en München ervaren de grootste verschillen van alle geanalyseerde steden. Hoewel huurders in Rotterdam ook verwachten een woning te vinden voor een lagere prijs, is de kloof daar het allerkleinst. Overall is de zogeheten huurkloof kleiner geworden vergeleken met vorig jaar, met dalingen in 14 van de 23 steden. Dit komt doordat de huurprijzen in heel Europa minder hard stijgen dan voorheen.

"De kloof tussen de werkelijke huurprijzen en de verwachtingen van huurders is aanzienlijk in sommige Europese steden. Dit benadrukt de uitdagingen waarmee huurders worden geconfronteerd bij het vinden van betaalbare huisvesting in de gespannen huurmarkten", zegt Djordy Seelmann, CEO bij HousingAnywhere. "Het feit dat de huurprijzen op ons platform eind 2023 de laagste jaarlijkse stijging van de afgelopen twee jaar vertoonden, biedt een sprankje hoop te midden van de huizencrisis."


Nederland: grootste verschil in Amsterdam, kleinste verschil in Rotterdam

Amsterdam staat bekend om zijn hoge huurprijzen, waardoor het vinden van betaalbare woonruimte een uitdaging is. Ondanks deze wetenschap liggen de verwachtingen en de daadwerkelijke prijzen in Amsterdam het verst uit elkaar vergeleken met andere Nederlandse steden. De mediane huurprijs voor een woning in onze hoofdstad is €2.200, terwijl de verwachte huurprijs €1.800 is, wat neerkomt op een verschil van 22,2 procent. De huurkloof in Amsterdam is echter met 37,5 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit is mogelijk het gevolg van een jaarlijkse huurprijsdaling van 2,2 procent, volgens de meest recente Rental Index.

Rotterdam toont een ander scenario. Van alle geanalyseerde Europese steden komen de verwachtingen van huurders hier het meest overeen met de werkelijkheid. In vergelijking met vorig jaar heeft Rotterdam een aanzienlijke daling in de huurkloof, waarbij het verschil tussen de verwachte huurprijs en de werkelijke prijs nu 3,1% (€47) bedraagt. In andere Nederlandse steden zijn de verschillen groter, met een huurkloof van 17,9% (€266) in Den Haag en 16,7% (€250) in Utrecht.

De huurkloof buiten Nederland

Van alle onderzochte steden heeft Keulen de grootste huurkloof, namelijk 47,1 procent. Terwijl de mediane huurprijs van een appartement in Keulen €1.490 bedraagt, verwachten huurders een woning te vinden voor €1.013 (een verschil van €477). Rome heeft de op een na grootste huurkloof in de ranglijst, met een prijsverschil van 35,2 procent. Eind 2023 was de verwachte huurprijs in Rome €1.479, terwijl de werkelijke huur €2.000 bedroeg (een verschil van €521).

Porto kent een van de laagste percentages in Europa, met een verschil van 12,1 procent. De huurkloof in de stad is het afgelopen jaar echter groter geworden, waarbij het verschil is gegroeid van €19 naar €128. Dit komt omdat Porto in het vierde kwartaal van 2023 een van de hoogste jaarlijkse prijsstijgingen kende voor appartementen (16,9%).

2,9 miljoen zoekopdrachten

De HousingAnywhere Rent Gap Monitor vergelijkt de doorsnee prijs (mediaan) van appartementen (meestal gemeubileerd) die worden aangeboden op het platform voor middellange termijn verhuur met de mediane maximale prijs die gebruikers instellen in de zoekfilter. In het rapport zijn meer dan 2,9 miljoen zoekopdrachten opgenomen in 23 Europese steden in de laatste kwartalen van 2023 en 2022.

Rent Gap Monitor

Ook interessant