Verbouwen

Antwerpse renovatietoelage voor handelspanden zit in de lift

Antwerpse renovatietoelage voor handelspanden zit in de lift
Steeds meer eigenaars en huurders in Antwerpen doen een beroep op de stedelijke toelage voor handelspanden. Met een tussenstand van 106 uitbetaalde dossiers in 2018 is het aantal nu al meer dan verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden.

De renovatietoelage voor handelspanden ondersteunt sinds september 2008 zowel gevelrenovaties en ruwbouwwerken aan commerciële ruimten als de inrichting ervan. De stad betaalt tot 50% van de gemaakte kosten terug, en zelfs tot 75% voor handelspanden die zich in een zone in heraanleg bevinden.

Enkele cijfers over de renovatietoelage voor handelspanden:
  • In de afgelopen vijf jaar (van 1 januari 2014 tot en met 26 september 2018) werden 219 renovatietoelagen voor handelspanden uitbetaald, goed voor een bedrag van 1.880.645,60 euro. Bijna 70% van de renovaties in kwestie werd uitgevoerd in het district Antwerpen (152 dossiers), gevolgd door de districten Berchem (19 dossiers), Deurne en Wilrijk (elk 10 dossiers).
  • In de Steenhouwersvest is het grootste aantal panden (9) te vinden die gerenoveerd werden met de toelage, op de voet gevolgd door twee andere winkelstraten in de Antwerpse binnenstad: de Nationalestraat en de Frankrijklei (respectievelijk 8 en 6 panden).
  • In 2018 werd al 957.161,76 euro aan renovatietoelagen uitgekeerd, waarvan 65% gebruikt werd voor de financiering van werken aan commerciële ruimten en 35% voor de financiering van werken aan voorgevels.

“Dit jaar hebben wij de binnenruimte van ons designhotel laten herinrichten”, vertelt Christophe Ysewyn, eigenaar van Hotel Pilar op het Zuid. “Dankzij de renovatietoelage hebben we alle verfraaiingswerken in één keer goed kunnen uitvoeren. Zo is de combinatie hotel/foodbar/shop die we voor ogen hadden, één volledig verhaal en een meerwaarde voor de buurt geworden.”


Schepen voor middenstand Koen Kennis: “Ik ben ontzettend tevreden dat deze toelage eindelijk aan naamsbekendheid wint. Een volledige gevelrenovatie, ruwbouwwerken, de inrichting van een commerciële ruimte… dat zijn grote investeringen. Een terugbetaling van 50% kan hierbij een belangrijke stimulans zijn. Tijdens een heraanleg van een winkelstraat betalen we zelfs 75% van de gemaakte kosten terug. Hiermee stimuleren we aangename winkelstraten waar bezoekers en bewoners graag vertoeven en komen shoppen.

Het toelagereglement werd vereenvoudigd, zodat het voor eigenaars en huurders makkelijker werd om hun aanvraag in orde te brengen. Koen Kennis verduidelijkt: “Sedert 2016 dienen handelaars hun dossier ná uitvoering van de werken in, waardoor de doorlooptijd van de uitbetaling teruggebracht is van anderhalf à twee jaar tot slechts drie maanden.” Daarnaast werd het reglement op 1 juli 2018 nog vereenvoudigd voor handelspanden gelegen in zones in heraanleg.

Alle info over de renovatietoelage voor handelspanden vind je hier.

Ook interessant