Vastgoed

Eén van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen staat te huur

Eén van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen staat te huur
Eén van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen, en al zeker langs de Leien, staat te huur. Het gaat om herenhuis Dhanis, één van de meest unieke “palazzo’s” in Antwerpen, vlakbij het stadspark. Wie er binnenstapt, krijgt muren vol uitzonderlijke historische schilderijen te zien, zijden muurbekleding, een majestueuze trappenhal in marmer, een uniek koetshuis, enz. Het gebouw dateert uit 1873, kende een behoorlijk adellijke geschiedenis, en werd recent gekocht door de Antwerpse vastgoedinvesteerder Brody, die het nu te huur stelt. “Dit soort unieke panden komt zelden op de huurmarkt”, zeggen experts.

herenhuis Dhanis - Antwerpen
Het Antwerpse herenhuis Dhanis, op de hoek van de Maria-Henriëttalei en de Frankrijklei en dus vlakbij het stadspark, werd in 2009 erkend als bouwkundig erfgoed en is sinds 2016 ook officieel bestempeld als beschermd monument. Het gaat om een “palazzo” - stadspaleis - dat gebouwd werd in 1873 en past in een rij van Antwerpse monumentale gebouwen zoals het oude Justitiepaleis op de Britse Lei, de Opera en de Nationale Bank.

Het moet niet gezegd dat het pand een indrukwekkende geschiedenis achter de rug heeft. Zo werd het gebouwd in opdracht van Antoine Dhanis, een vooraanstaand bankier, gemeenteraadslid en voorzitter van de Handelskamer van Antwerpen, in de 19e eeuw. Als man uit de hoge burgerij wou hij destijds niet achterblijven op de rest en kocht een perceel op de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei. Het stadspaleis dat hij er liet bouwen, werd een pareltje.

Het was architect Lievin Van Opstal die voor de opdracht werd ingeschakeld. Geen onbekende in die tijd, want hij werkte toen bijna uitsluitend voor bouwheren uit de hogere kringen in Antwerpen. Jarenlang vond de familie Dhanis er onderdak. Maar later behoorde het gebouw ook toe aan verschillende begoede families, waaronder de adellijke familie de Caters, die decennialang tot één van de meest welstellende families van Antwerpen behoorde.

herenhuis Dhanis - Antwerpen

Zeldzaamheid

Het historische pand kwam zopas in handen van de Antwerpse vastgoedinvesteerder Brody, onder meer gespecialiseerd in de aankoop van ‘landmark’ historische gebouwen. Voordien was het bedrijf Tuerlinckx Fiscale Advocaten er gevestigd, maar het voorbije half jaar stond het herenhuis leeg. De Antwerpse vastgoedspecialist brengt het pand nu op de private huurmarkt als kantorencomplex, waar dit soort gebouwen eerder een zeldzaamheid is.

De interesse is alvast groot, zo stellen ze bij Brody. Vooral vanuit de kant van private bankiers, advocatenkantoren en bedrijven die er hun hoofdzetel willen vestigen, wordt er al naar het pand gelonkt.

“Herenhuis Dhanis is een absolute parel en veel te mooi om leeg te laten staan. We hebben dit gekocht als een investering, maar zeker ook met ons hart. Dit is Antwerps erfgoed zoals je het nog maar weinig tegenkomt. Dat we het nu aanbieden op de verhuurmarkt, is zelfs vrij uitzonderlijk, dit soort panden komt niet elk jaar op de huurmarkt.” Jelle Strijbos, commercieel directeur Brody


Interieur dat tot verbeelding spreekt

Volgens experts van het agentschap Onroerend Erfgoed gaat het alvast om één van de best bewaarde stadspaleizen van Antwerpen. Het interieur spreekt dan ook tot de verbeelding. Zo zijn er onder meer de marmeren trappenhal, heel wat historische schilderijen, zijden muurbekleding en speciale wandtapijten. In totaal telt het gebouw vier verdiepingen, goed voor 1.666m2.

Bij het pand hoort ook een voormalige koetshuis, een L-vormig gebouw dat vroeger als paardenstal gebruikt werd. Het heeft een eigen remise - de plaats waar de koets werd gestald - en een aparte zadelkamer. Op de binnenkoer en in de remise zijn nu acht parkeerplaatsen voorzien.

herenhuis Dhanis - Antwerpen

“We bekijken intussen hoe we het pand verder kunnen restaureren, waar nodig, en helemaal weer up-to-date kunnen maken. Laat het duidelijk zijn: het pand heeft enorm veel potentieel en het is dan ook onze bedoeling om hier één van de mooiste kantoorlocaties van ons land van te maken.” Strijbos, commercieel directeur Brody


Voor welk bedrag het historische pand werd aangekocht, wil de Antwerpse vastgoedinvesteerder niet bekend maken. Wat de huurprijzen betreft, wordt volgens Brody gekeken naar het hogere segment.

Ook interessant